В продължение на години хората са използвали куркумата като основна съставка в козметиката. Нейните предимства са най-вече заради основния ѝ компонент – куркумин, който има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Куркуминът може да помогне за задравяването на раните чрез намаляване на възпалението.

 

Проучвания показват, че куркумата може да повлияе положително на тъканите и колагена. Куркумата съдържа антиоксиданти, които предотвратяват увреждането на кожата от свободните радикали, като се забавя процесът на стареене.


 

Куркумата е ефективна съставка и в лечението на псориазис. Това се дължи отново на антиоксидантните и противовъзпалителни свойства на куркумата, които намаляват възпалителните процеси по кожата. Ефективна е и в борбата с акнето и белезите от него. Куркумата успокоява кожата и свива порите. Тя е естествен антисептик, който предпазва от разпространението на бактериите. Куркумата може да помогне и при други дерматологични състояния и зачервявания като обриви по кожата, екзема, розацея и т.н.

 

Жълтата подправка може да хидратира кожата, като същевременно облекчава симптомите на сухота. Тя също прави кожата по-мека и гладка. Редовното нанасяне на маска от куркума върху кожата, допринася за нейния блясък.

 

От друга страна, тя предотвратява натрупването на излишния себум по кожата, който причинява нейното омазняване. Това се дължи на мастните киселини и фитостероли, които куркумата съдържа. Тя също ускорява процеса на премахване на мъртвите кожни клетки, като предпазва клетките от по-нататъшни увреждания. 

 

Кремовете, съдържащи куркума, имат способността да предотвратяват появата на фини линии и бръчки, както и кафяви петна, причинени от увреждане от слънцето. Нанасянето на куркумата върху лицето предпазва кожата от UV лъчите, които предизвикват пигментиране на кожата. В допълнение, в проучване от 2009 г. е установено, че екстрактът от куркума е ефективен за предпазване от ултравиолетовите лъчи на слънцето, като се предотвратяват кожните нарушения, предизвикани от тях.

 

Куркумата също стимулира кръвообращението, което намалява подпухналостта и тъмните кръгове под очите, причинени от лоша циркулация. Куркумата съдържа антиоксиданти, които помагат за и предотвратяване и заличаване на стрии.