Ксерозата, означавана също като ксеродерма или ксеродермия, е сред по-малко познатите, но сериозни дерматологични проблеми. При ксероза кожата е склонна към прекомерно пресушаване, особено при продължително пребиваване на по-хладен и сух въздух. Тази особеност предполага захладняването на времето да носи сериозни предизвикателства за самочувствието и увереността на хората с този кожен проблем.

Негативното влияние на ксерозата върху емоционалното състояние на пациента се допълва от още една особеност. Много сухата кожа обикновено се предава по наследство, т.е. често засяга цели фамилии и съпътстващите я прояви буквално обсебват ежедневието на болния. Това обаче може да има и позитивна страна, защото мерките за подобряване вида на сухата кожа може да се адаптират към ежедневието на цялото семейство

и общите позитивни резултати ще помогнат за по-успешното преодоляване на емоционалните смущения.

 


Ксероза – симптоми и помощ при много суха кожа

За да бъде в естественото си гладко и еластично състояние, кожата ни се нуждае от непрекъснято овлажняване и омекотяване. Тези състояния се обуславят от естествената й водно-липидна структура, която освен външния вид, поддържа и т.нар. бариерна функция на кожата.


При ксероза са нарушени именно механизмите, регулиращи хидратирането и омазняването на кожата, което рефлектира и върху бариерните й функции. Това обяснява появата на характерните за ксероза симптоми като:

  • Много суха кожа, създаваща усещането, че е прекалено опъната;
  • Лющене на повърхностния ѝ слой (епидермиса);
  • Поява на пърхот;
  • Напукване на кожата;
  • Инфектиране и поява на възпаления в засегнатите участъци;


Характера на атмосферните условия с прехода от лято към есен провокира по-честа поява или обостряне на ксерозните прояви. Подобряването вида на кожата, а оттам и на самочувствието на хората с ксероза изисква ежедневно противодействие на негативния ефект на тези фактори през есента. За целта може да се разчита на доказано ефективни мерки.


NEWS_MORE_BOX


От първостепенно значение е да се полагат грижи за ежедневно хидратиране на кожата. От друга страна, се препоръчва да се избягват горещите вани и душове, а да се разчита на по-хладките и краткотрайни такива. Горещата вода, в комбинация с естествената склонност на кожата към пресушаване, бързо влошава кожните проблеми.


Също толкова важно е и да се избягва прилагането на козметични продукти, съдържащи агресивни към кожата съставки – оцветители, ароматизатори, алкохол, консерванти и др. Те ускоряват загубата на вода през кожата, а в допълнение може да провокират възпаление, вследствие отслабената ѝ защитна функция.


Дори сериозен дерматологичен проблем като ксерозата може да бъде овладян, без да се стига до съмнения в това доколко добре изглеждаме в собствената си кожа. При това невинаги са необходими прекомерни грижи и многобройни козметични продукти. По отношение на кожните проблеми често се случва по-малко всъщност да значи повече.