Различни кремове за кожа, съдържащи парафин, могат да предизвикват възпламеняване при хората, които ги ползват. Това доказва ново проучване в Англия.
 
Кремовете с тази съставка обикновено се използват за облекчаване на екзема или псориазис. Тя обаче може да проникне в дрехите или завивките ни и да ги самозапали, ако техният притежател пуши, стои близко до печка или друг нагорещен предмет. 
 
Разследване на Radio BBC 5 live показва, че през 2010 г. има 37 смъртни случая в Обединеното кралство, които се дължат именно на такива кремове с парафин. Един от тях е на 65-годишен мъж, който се намазал с козметиката E45 и пушел в леглото си, което довело до фаталния му край. 
 
„Сами по себе си кремовете не са опасни, но стават такива в комбинация с други фактори“, коментира Дейран Монро, пожарникар от Лондон. И обяснява, че четири от последните шест случая на самозапалване, при които е бил извикан, се дължат на козметиката с парафин. 
 
Според английските дерматолози на етикетите на кремовете с парафин задължително трябва да пише, че могат да доведат до възпламеняване, ако си взаимодействат с други фактори. Те настояват козметичните компании да презицират тестовете за своите продукти и задължително да уточняват на етикетите им, ако те могат да доведат до възпламеняване. 
NEWS_MORE_BOX
 
Парафинът се получава при рафинирането на суров петрол. Tечният (Paraffinum Liquidum) e познат още като минерално масло. Парафинолечението се практикува от години, а козметиката с този отпадъчен продукт омекотява и овлажнява кожата, но може и да запуши порите. 
 
Само 1% от продаваните козметични продукти на пазара съдържат вещества, които изцяло са изследвани за безопасност. Затова лекарите предупреждават да четем етикетите на опаковките, особено ако купуваме лечебна козметика.