Краставицата носи изключително голяма полза за кожата, защото я подхранва в дълбочина. Съдържанието ѝ на витамин С и кафеена киселина, предотвратява задържането на вода. Тя помага за свиването на разширените кръвоносни съдове, което прави краставицата ефективна в борбата с подпухналите очи. 


Краставицата има pH, подобно на това на кожата и в резултат я възстановява и стяга. Сокът от краставици е източник на силициев диоксид, който подобрява тена, а високото съдържание на вода, около 96 %, носи хидратиращи ползи за кожата, като я прави мека и блестяща. Тъй като краставицата е богата на вода, тя може да замести всеки крем за овлажняване. За направата на хидратираща маска за лице, може да се смеси малко кисело мляко и краставица. И двете съставки са успокояващи и същевременно хидратират много добре в дълбочина.


Краставицата намалява също тъмните кръгове под очите. Това свойство се дължи на антиоксидантите и силициевия двуокис, съединение, изсветляващо тъмните петна. Това решение обаче е само временно. За по-дълготраен ефект, краставицата трябва да се добави към ежедневното хранене. Поставянето на краставица върху очите, спомага за премахването на стреса и умората. Честото ѝ налагане предотвратява признаците на стареене като бръчки и фини линии, тъй като съдържа манган и калий.


Краставицата има също предимството да успокоява изгорената от слънцето кожа, тъй като има охлаждащо и леко стягащо действие. Това се дължи на витамините А и С, както и на калия и сулфата, които се съдържат в нея. Тя действа като естествено избелващо средство, премахващо тена на кожата и намаляващо белезите. За облекчаване на кожата след изгаряне, може да се нанесе смес от краставица и алое вера, които ще намалят зачервяването


Благодарение на противовъзпалителните си свойства, краставицата почиства запушените пори на повърхността на кожата и премахва излишния себум. Тя облекчава също кожните раздразнения като акнето например. Когато се смеси с куркума и лимонов сок, се получава идеална ексфолираща маска.

 

Краставицата е изключително полезна за здравето на кожата, тъй като я предпазва от редица несъвършенства, но и осигурява също много други вещества, освен изброените по-горе. Тя снабдява кожата също с магнезий, калий, биотин, витамин К и бета-каротин.