И така, как са засегнати красотата и либидото при мъжа и при жената след навършване на 50. Продължение на Промените, които настъпват в организма ни след 50, втора част | Puls.bg

 

9.Естествено като остарява тялото ни, остарява и кожата ни. След навършване на 50 кожата е загубила еластичността си, целулитът става още по-силен, което и се дължи на намаления колаген. Производството на колаген зависи от женските полови хормони – естрогените.


Начин да се спре този процес е да се взима колаген. Освен хранителните добавки, той може да се осигури ичрез храната – костият бульон е подходящ. Колагенът на прах може да се добавя във фрешове, смутита и други предпочитани напитки.


Освен еластичността на кожата, настъпват промени, свързани с вида на косата и ноктите. След 50-те хората често се оплакват от суха коса и чупливи нокти, чиито растеж е по-бавен от преди.


Донякъде за намаляване на тези нежелани ефекти на напредващата възраст може да помогне приемът на калций

 

10.


След менопаузата либидото на жените се променя. За да се справят с този проблем дамите се нуждаят от малко повече тестостерон и хормона на растежа и по-малко кортизол – можем и директно да кажем, да избягват повече стреса.


Според специалистите е добре вече да се отделя достатъчно време за сън, както и да се прекратят някои видове тренировки като тези за издръжливост. Много по-подходящо е за дамите след менопауза да правят два пъти седмично силови тренировки и кратки интервални един или два пъти за същия период.


Препоръчително е да се намали консумацията на алкохол и захар, което би трябвало да се отрази благоприятно на желанието за секс. 

 

11. 


След 50 е засегната не само женската красота, но и тази на господата. От тази възраст нивото на тестостерона в мъжкото тяло започва да намалява, което е свързано и с някои естетични промени. Заради това мъжът наддава на тегло, като за жалост губи мускулната маса и натрупва повече мазнини. Поддържането на мускулите става още по-трудно и изискващо отколкото преди.


Според специалистите здравословният начин на живот може доста да помогне на представителите от силния пол да се запазят за по-дълго млади. Първо, не трябва да се допускат заболявания като затлъстяване и диабет, чиято превенция все пак е възможна и зависи до голяма степен от действията и отговорността към собственото здраве.


По преценка на лекар може да бъде назначена и хормонозаместителна терапия при тестостерон под нормата. Спадът на либидото обаче може да не се дължи на андрогенен дефицит, а да е на психологическа основа, включително изпитване на стрес, депресия, тревожност. В случая, може да помогне терапията, дали само психотерапия, дали медикаментозна или комбинация, зависи от степента на сложност.


Не бива да се пренебрегват и проблемите в отношенията. При отчуждаване или друг вид проблеми не пречи да се експериментира поне с консултация при семеен терапевт, който би могъл да даде свежи предложения за преодоляване на кризата.