С настъпването на студеното полугодие мнозина занемаряват грижата за ходилата, в това число и на ноктите на краката, а това не бива да се случва. Препоръчително е на всеки две седмици да се прави педикюр, като лакирането не е задължително да бъде част от процедурата. Редовните грижи могат да гарантират поддържането на крака с мека и гладка кожа, а ноктите – чисти и спретнати. Процедурата, разбира се, може да се изпълни и в домашни условия.
 
Ако ежедневието се прекарва „на крак“, вечер е нормално да се появи чувство на болезненост в стъпалата и краката. Затова е препоръчително, преди да се започне процедурата, краката да се масажират. Макар това да не е абсолютно необходимо, то е чудесен начин да се поглезим за малко. 
 
Една ефективна техника е притискане на петите с палците като се изпълняват кръгови движения. Това помага за отпускане на схванатите мускули. След това един по един пръстите трябва да се сгънат и разгънат, за да разтегнат и да се облекчи болката и сковаността
 
Следва потапяне на краката в топла вода за около 10 – 15 минути. Към водата могат да се добавят и няколко капки етерични масла или соли. Това време може да бъде и по-дълго, ако искаме да релаксираме или кожата в областта на ходилата е станала прекалено твърда. 
NEWS_MORE_BOX
 
Нужно е и ексфолиране на стъпалата с помощта на пемза или пила за пети, след което и подпомагане на хидратирането на кожата с крем или лосион. 
 
Подрязването на ноктите, докато те са все още меки, е значително по-лесно, като не е желателно те да се подрязват прекалено дълбоко, за да се избегне нараняване. Кожичките следва да се избутат, след което да се втрие масло за нокти в тях и ноктите. По този начин областта се хидратира и омекотява.