Различни фактори оказват влияние върху красотата и здравето на кожата – стрес, сън, хранене, слънце и т.н. Ако чрез диетата например не се получават достатъчно хранителни вещества, те могат да се набавят чрез натурални добавки, за да може дори на 40-годишна възраст кожата да изглежда млада.

 

Ако се приемат добавки от цинк, ще се засили имунната система, по-бързо ще зарастват раните, но кожата ще бъде предпазена и от слънчевите лъчи. Недостигът на цинк може да ускори процеса на стареене и да доведе до появата на фини линии, бръчки и отпускане на кожата.За здрава, стегната и млада кожа дори на 40-годишна възраст, може да се приемат и добавки от коензим Q10. Те намаляват бръчките и подобряват текстурата на кожата. Дори проучване установи, че добавките от CoQ10 могат да облекчат проблемите по кожата, свързани с възрастта като увреждане на тъканите и отпускане на кожата.

 

Витамин С може да се набави чрез плодове и зеленчуци, но и чрез добавки. Възрастните мъже се нуждаят от 90 мг витамин С на ден, а жените от 75 мг. Антиоксидантите във витамина намаляват стареенето на кожата и не позволява появата на кожни възпаления, раздразнения и несъвършенства. В допълнение, той стимулира производството на колаген, който може да помогне за намаляване на фините линии.

 

Може да се приемат и добавки от колаген, тъй като той намалява видимо бръчките и подобрява еластичността на кожата. С напредването на възрастта тялото произвежда все по-малко колаген, поради което ако не се приема чрез храни като костен бульон, яйце, месо и други храни, е добре да се приема чрез добавки.

 

Добавки, които имат анти-ейдж ефект, са също тези от витамин Е. Счита се, че възрастните се нуждаят от приблизително 15 мг витамин Е дневно.

 

Витаминът защитава кожата от оксидативния стрес, намалява уврежданията по нея, причинени от външни фактори и предотвратява нейното стареене. Освен чрез прием на добавки, витамин Е може да се прилага локално върху кожата за още по-добри резултати.

 

Кверцетинът също притежава способността да предотвратява стареенето на кожата. Той е биофлавоноид, добре известен със своите противовъзпалителни свойства. Приемът на добавката води до увеличаване на кожната дебелина, подобряване еластичността на кожата и забавяне появата на бръчки.