Дългият горещ душ е може би най-ободряващото нещо сутрин. Колкото и невероятно да звучи за някои, мнозина допускат грешки по време на къпане, които биха могли да се отразят негативно върху здравето. 
 
И преди сме обръщали внимание на някои от тях, като ежедневното къпане и риска от нарушаване на естествените бактерии върху кожата, както и отмиването на мазнините, които поддържат кожата хидратирана. Специалисти предупреждават за още една грешка, за която много хора вероятно не подозират, но която крие и риск за здравето – използването на сапун под душа.
 
Ежедневното миене на тялото със сапун може да засегне имунната система, тъй като той унищожава бактериите, които предпазват кожата от развитие на състояния като екзема и акне
 
В човешкия организъм има миилиони бактерии, които се намират в червата и върху кожата. Те са познати като микробиом и балансът им се отразява върху здравословното състояние. 
 
Редовният контакт с мръсотия, вместо да вреди, „показва“ на бактериите в организма каква е разликата между „добрите“ и „лошите“ патогени. 
 
Когато става дума за сапун, единственият препоръчителен е мекият, който е създаден от органични съставки. Повечето антибактериални сапуни са с високо съдържание на „тежки“ химикали, които нарушават баланса на бактериите по кожата
NEWS_MORE_BOX
 
Специалистите допълват още, че е ненужно да мием тялото с друго, освен вода, дори и след тренировка. Единствените части, които имат нужда от измиващо средство, са ръцете, подмишниците и слабините. Останалата част от тялото може просто да се изплакне. 
 
Сапунът разгражда замърсяванията и мазнините от кожата, позволявайки на водата да я отмие. Кожата по ръцете и краката обаче не съдържа толкова големи количества мазнини, затова почистването ѝ по този начин я изсушава.