Жените имат по-висок риск от развитие на диабет заради съставките в една част от опаковките на своята козметика, която използват ежедневно. Вредни фталати има в сапуни, спрейове за коса, лакове за нокти и дори в парфюми. Много от нас обаче дори и не подозират за тях. Това показват проучвания на медици от Brigham and Woman hospital в Бостън, публикувани в списание „Перспективи за екологично развитие“. 
 
Фталатите са химикали, които се използват за втвърдяване на пластмаси. Те могат да доведат до смущения на ендокринната жлеза, затова широкото им използване води до сериозни последствия върху здравето. 
 
Еипът на Тамара Джеймс Тод открива, че урината на жените има висока концентрация на фталатни метаболити и това е свързано с развитието на диабет в организма или риск от появата му за в бъдеще. В проучването се включват 2340 жени от САЩ, на които се взимат проби от урината. Резултатите показват, че тези, които имат най-високи нива на два от най-често срещаните фталати, имат по-голям риск от развитие на диабет в сравнение с тези, които са с по-ниски. Друго американско изследване само затвърждава този факт. То разглежда стойностите на фталатите в кръвта и урината на 5 700 жени. Оказва се, че менопаузата настъпва с около 2,3 години по-рано при жените, чиито нива на фталати са завишени. Освен диабет, те могат да развият още остеопороза, някои сърдечни заболявания, дори рак на гърдата. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Фталатите оказват влияние и върху половото развитие на човек. Изследователи от Пуерто Рико обясняват, че при някои момичета гърдите могат да се развият преждевременно на 8-годишна възраст, а при други и по-рано. Резултатите от проучване, при което са сравнили група момичета с този проблем и такава, която го няма, сочат, че нивото на фталати при първата е доста по-голямо от тези на втората. 
 
Фталатите могат да повлияят и при оформянето на гениталите на плода. Освен това бебето може да се роди недоносено или да получи някакво друго увреждане след раждането, ако приема съставките чрез кърмата на майката. 
 
Съветите на специалистите са да купуваме козметика, чиито опаковки са направени от по-качествена пластмаса, както и да я съхраняваме добре, което изключва излагането на слънце.