Локално лечение с пробиотици може да облекчи екземата при деца и да подобри начина им на живот, сочат резултатите от проучване на Националните институти по здравеопазване в САЩ. 

 

Новият метод за лечение е в експериментален етап и има за цел да промени по безопасен начин микробиома на кожата. Резултатите от проучването, публикувани в Science Translational Medicine, показват, че благоприятният ефект от лечението се запазва в продължение на осем месеца.


 

Атопичният дерматит, често наричан екзема, е хронично възпалително кожно заболяване, характеризиращо се със суха, сърбяща кожа и обриви. Заболяването се среща най-често при деца и е свързано с повишен риск от развитие на астма, сенна хрема и хранителна алергия. Някои кожни проблеми като екзема и псориазис са трудни за лечение и медикаментите за лечението им често са скъпи и времеемки за приложение. 

 

В рамките на експерименталната терапия екземата се лекува с живата бакетерия Roseomonas mucosa, която обичайно присъства на кожата. Първоначално тя е изолирана от кожата на здрави доброволци и отглеждана в строги лабораторниусловия. След това участниците в клиничното изпитване периодично напръскват разтвор на захарна вода, съдържащ жива Roseomonas mucosa, върху участъци от кожата с екзема в продължение на четири месеца.

 

„Страдащото от екзема дете, която може да сърби, да е болезнена и да го разсейва, се превръща в трудност за цялото семейство“, посочва ръководителят на проучването д-р Антъни Фаучи. По думите му, макар и в начален стадий, откритията загатват, че терапията с пробиотици може да облекчи екземата и необходимостта от ежедневно прилагане на кортикостероиди

 

В клиничното изпитване участват общо 20 деца с лека до тежка екзема навъзраст от 3 до 16 години. То установява, че локалното приложение на Roseomonas musoca води до клинично подобрение на атопичния дерматит при 15 деца. Те прилагат пробиотиците два пъти седмично в продължение на три месеца и през ден в продължение на още един месец. Повечето деца отчитат значителни подобрения в състоянието на кожата си и в начина, по който се чувстват, без да се наблюдават сериозни нежелани последици от терапията.

 

Учените също наблюдават, че по време на лечението се подобрява бариерната функция на кожата - способността ѝ да запечатва влагата и да предпазва от алергени. При повечето деца нуждата от прилагане на кортикостероиди намалява, намалява и сърбежът. Положителните ефекти от лечението се запазват осем месеца след края му, защото толкова дълго живеят лечебните щамове на Roseomonas mucosa по кожата.

 

Многобройни генетични и екологични фактори допринасят за развитието на екзема и учените все още проучват ролята, която микробиомът на кожата играе за появата и лечението на това състояние. Предстои учените от екипа на д-р Фаучи да разберат по-добре как терапията с пробиотици облекчава екземата и да направят допълнителна оценка на безопасността и ефективността на това експериментално лечение чрез сравняване с плацебо.

 

Източник: 

NIH