Ново приложение за телефон може да определи риска, свързан с развитие на рак на кожата, като „претендира“ за 83% точност. Приложението SkinVision използва снимки на бенки, заснети със смартфона. По този начин се оценява рискът от меланом и се подпомага ранната диагностика.
 
Това е възможно, благодарение на алгоритъм, който анализира пигментното образувание, въз основата на фракталната геометрия. Приложението предлага оценка на риска и препоръка по отношение на състоянието на бенката. Снимката и последващият анализ могат да се споделят с лекар. 
 
Специалистите поясняват, че проследяването на бенките може да помогне за ранното откриване и превенцията срещу маланом. Те подчертават, че приложението не би могло да замести мнението на специалист, но все пак предоставя начин за анализ и проследяване на бенките.
 
Ново проучване установява, че половината от изгарянията сред възрастните са по време на развлекателни дейности вкъщи, включително градинарство, четене или домакинска работа. Пикниците и барбекютата са сред рисковите занимания, а опасността при забавлението на плажа и около басейна е оценена като по-ниска. 
 
Дейностите във водата се свързват с 29 на сто от слънчевите изгаряния, при спорта и физическите упражнения процентът е 21. 
NEWS_MORE_BOX
 
Молекулата на ДНК може да бъде увредена от различни канцерогени агенти. Когато организмът не е в състояние да възстанови това нарушение, се развива рак. Клетките съдържащи „променената“ ДНК, започват да растат и да се делят неконтролируемо, образувайки тумор. Ако такъв процес се случи в кожата, се развива рак на кожата.
 
Продължителното и без предпазни мерки излагане на слънце е главната причина за рака на кожата. UV-лампите, солариумите и рентгеновите апарати също излъчват ултравиолетови лъчи и могат да доведат до злокачествена трансформация на кожни клетки.