Косопадът е проблем, който трудно може да остане незабелязан. От него страдат както мъже, така и жени и то в различни възрастови групи. Причините могат да бъдат различни, като по отношение на неговата продължителност косопадът се разделя на два основни вида – реактивен и прогресивен.


Реактивният косопад или т.нар. остър телоген ефлувиум, е с продължителност до 6 месеца и е дифузен, т.е засяга целия скалп. Значение за него имат стресът, климатичните промени, различни хормонални смущения, освен това хранителният режим, замърсявания от околната среда и други. Косата постепенно става по-слаба, безжизнена и забележимо започва да „пада“. Въпреки, че е временно явление, навременните мерки могат да имат изключително добър ефект.


Прогресивният косопад, за разлика от реактивния, продължава повече от 6 месеца и затова се определя като хроничен телоген ефлувиум. При него всеки цикъл на растеж, през който преминава косменият фоликул се скъсява. В рамките на около 25 цикъла той се изтощава, резорбира се и отпада. Причината за този тип косопад е основно генетична. Важно е да се адаптира третирането на косата към причината за проявата на косопада и то своевременно.Факторите, които могат да причинят първия тип косопад – реактивен, са стрес, смяна на сезони, строга диета или след раждане. 


Тялото реагира по различни начини при стресови ситуации и косопадът е една сравнително честа реакция на организма.


През последните месеци, в обхвата на пандемията от COVID-19, немалък е процентът на лица, засегнати от този тип косопад. Освен това ежедневното повишено отпадане на коса води до допълнително нагнетяване и стрес върху засегнатите лица, което затваря порочния кръг.


Косопадът се проявява най-често 3 месеца след тригериращ (отключващ) фактор или събитие. Той се утежнява от психическия дистрес в този период на карантина и рестриктивни обществени мерки. При неглижиране нараства и нуждата от консултация с дерматолог, поради задълбочаване на проблема.


По отношение на сезонността, реактивният косопад се проявява обикновено през есента и пролетта. Хранителните дефицити могат да доведат до увреждане на косата, най-често следствие на намален прием или затруднено усвояване на някои витамини и минерали (желязо, цинк).


По-високите нива на естроген са причина за сгъстяване на косата по време на бременността. Но след раждане спадът на естрогена може да предизвика промени в космения цикъл и да доведе до загуба на коса. Това е т.нар. "следродилен" косопад.


При наличие на някой от изброените фактори делът на космите във фазата на активен растеж намалява, докато броят на тези във фазата на окапване увеличава. Наблюдава се косопад, който може да достигне до 300 косъма на ден, в сравнение с обичайните до 100 косъма при нормално състояние.

 

Френските дерматологични лаборатории Ducray повече от 90 години създават полезна иновация за грижа за коса, която променя ежедневието към по-добро. Експертизата на бранда е вложена в разработените продукти срещу всеки тип косопад и загуба на гъстота. 

 

косопад накрая


Програмата на Ducray срещу реактивен косопад е грижа в 3 стъпки – почистване с Anaphase+ Шампоан, локално третиране с Creastim лосион и подсилване с хранителна добавка Anacaps Reactiv.

 

Правилното третиране на косата започва още с избора на шампоан. Иновативната формула на Ducray Anaphase+ Шампоан ревитализира косата, спомага за овладяването на косопада и подготвя скалпа за подсилване ефекта на последващото локално третиране с лосион.


Монолаурин е активна съставка, която действа срещу косопада, чрез потискане активността на ензим, причиняващ скъсяване на космения цикъл и изтъняване на косъма по дължината му. 

 

Други важни съставки в борбата с косопада са екстрактът от Рускус – стимулиращ микроциркулацията, токоферолът с неговото антиоксидантно действие, както и Витамини В5, В6 и Биотин – нутриенти за космения фоликул. Не за подценяване е ролята на хидролизирани пшенични протеини за подсилване дължините на косъма и придаване на обем, както и комплекс бетаин-глицерин, който прави косата по-мека и хидратирана. 


Доказана ефикасност: 88% наблюдават намаление на косопада и 90% оценяват придадения обем*.

 

Ducray Anaphase+ Шампоан е подходящ и за ежедневна употреба, а Anaphase+ Подсилващ балсам допълва действието на шампоана и позволява оптимален резултат за възвръщане жизнеността на косата.

 

косопад 1

 

Третиране е втората важна стъпка, след почистването на косата. Активните съставки на Creastim лосион стимулират растежа и видимо намаляват косопада. Включените витамини В5, В6 и Биотин спомагат за подсилване структурата на косъма.


Ефикасността срещу косопад се наблюдава още от 1-я месец употреба: 84% **, а опаковката с 2 флакона е достатъчна за препоръчителния 2-месечен курс на третиране.

 

Трета стъпка от програмата срещу реактивен косопад е подсилване с хранителната добавка Anacaps Reactiv/ Анакапс Реактив с иновативна формула със сяра-съдържащи аминокиселини, желязо и витамини.  Приемът е 1 капсула сутрин, а препоръчителният курс на третиране е 3 месеца.

 

косопад накрая 2


*Потребителски тест: характеристики на косата след 3 седмици употреба на шампоана. % удовлетворение – 67 възрастни участници (33 жени – 34 мъже)
**Тест на употреба, проведен с 64 жени, в продължение на 2 месеца. 84% от участниците наблюдават редукция на косопада след 1 месец.


Търсете на място или онлайн в аптеките нашите актуални предложения на серията против косопад DUCRAY!