Контрастният душ осигурява многобройни ползи за здравето, включително да подобрява защитните функции на организма. Когато става въпрос за красотата обаче, контрастният душ може да намали видимостта на целулита.


Как действат контрастните душове? Те засилват лимфния дренаж, като ефикасно елиминират токсините и вредните вещества от клетките. Целулитът е резултат от няколко фактора - отслабена циркулация, хронично възпаление, натрупани токсини в тялото, отпусната кожа, натрупани мазнини.


Благодарение на контрастния душ се подобрява циркулацията, тъканите получават кислород и хранителни вещества и същевременно освобождават токсините. Студената вода също стимулира отделянето на норадреналин и норепинефрин - хормони, които са от решаващо значение за регулирането на мастната тъкан. Топлата пък разширява артериите и вените, което увеличава притока на хранителни вещества и кислород към клетките. Душът само със студена или топла вода обаче няма да има същия ефект, колкото контрастният. Контрастният душ може да се прави и за детокс на кожата на краката и ръцете.Как се прави контрастен душ? Първо, трябва да се отбележи, че процедурата с контрастен душ е добре да се прави само върху бедрата и зоните с целулит. Трябва да се внимава със зоната на стомаха и кръста. Може да се започне със студена вода. Тя трябва да е толкова студена, колкото може да се понесе от тялото. Това отнема около 30 секунди, а може и повече. След това се преминава към горещата вода, отново толкова гореща, колкото може да се понесе, за около 30 секунди. Процедурата се повтаря между 2 и 5 пъти. Накрая се завършва с хладка вода или с такава, която е близка до телесната температура. Трябва да се отбележи, че целулитът няма да се заличи от първия път.

 

Кои са начините за максимално повишаване на ефекта от контрастния душ? Преди прилагането на контрастния душ може да се прави сухо четкане на кожата със специална четка. Това ще стимулира притока на кръв в тялото, но в допълнение ще премахне част от мъртвите кожни клетки. След прилагането на процедурата, може да се нанесе антицелулитен крем, тъй като точно тогава кожата ще усвои най-добре крема. Смята се още, че е най-подходящо да се прави контрастен душ след физическа тренировка.