Ако обичате спа центровете, може би сте забелязали, че има контрастен душ сред разнообразието на предлаганите от тях услуги. Със сигурност има такива, които се чудят какво точно представлява. Всъщност това е редуване на топла и студена вода върху тялото. 
 
Контрастният душ е честа практика в много държави като Швеция например, където има много извести сауни по островите. Тази процедура закалява тялото, поодбрява кръвното налягане, стяга кожата, връща ни тонуса, но и е ефикасно средство в бората с целулита. 
 
Горещият душ ще стимулира изхърлянето на токсините от кожата ни, а ако правим контрастен душ по-дълго време, целулитът ни ще намалее. Той също така подобрява кръвообръщението и състоянието на клетките, което спомага за премахването на портокаловата кожа за няколко месеца. За да засилите ефкта, нанесете антицелулитен крем или лосион след излизане от банята. Използвайте масаж с кръгови движения, за да може да проникне по-добре в зоните с целулит. 
 
Подобряването на метаболизма също спомага в борбата с килограмите. Клетките изразходват повече резерви от глюкозата след обливане на тялото със студена вода. Това повишава метаболитните процеси. Така мускулната тъкан расте и ние сваляме много по-лесно от теглото си. 
 
Друга полза от топлия душ е отпушването и прочистването на порите, докато студеният ги стяга и облекчава акнето. Според американски дерматолози, кутикулите на скалпа също се стягат с контрастния душ и това предпазва кожата от натрупване на мръсотия. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Как да правим контрастен душ вкъщи?
 
Не ни е нужен спа център, за да си направим контрастен душ. Ако досега не сме се къпали по този начин, трябва да знаем няколко неща, за да не си навлечем здравословни проблеми. Първото важно нещо, което е хубаво да спазим е разликата в температурите на водата, която не трябва да е много голяма. Топлата (38 градуса) и студената (28 градуса) вода трябва да се редуват поне 4-5 пъти. Дерматолози съветват да се облеем с първата за около 1,5 минути, а с другата- около половин минута. След това температурата на топлата трябва да се повишава, а на студената- да намалява. Цялата процедура трябва да трае около 10 минути, а целта е да се достигне баланса от 40 градуса за първата и 20 градуса за втората.