Контактните лещи могат да повишат риска от очни инфекции, става ясно от ново проучване. Причината е, че те пренасят микроорганизми от кожата в окото.
 
Оказва се, че лещите са замърсени с бактерии още преди да се поставят, което често е причина за възпаления и инфекции
 
За целта на проучването изследователите набират общо 20 доброволци, като 9 от тях носят контактни лещи, а останалите не използват. Експертите изследват наличието на бактерии по различни части на очите на участниците. 
 
От анализа става ясно, че и при двете групи повърхността на самото око изобилства от различни видове бактерии, повече от кожата на долния клепач.
 
Три пъти повече от обичайното количество бактерии Methylobacterium, Lactobacillus, Acinetobacter и Pseudomonas се откриват по лигавицата на очната ябълка при носещите контактни лещи, което е характерна черта за кожата.
 
Водещият изследовател – д-р Мария Глория Домингез-Бело от Нюйоркския университет, обяснява, че поставянето на чуждо тяло в очите, каквито са контактните лещи, не е безобидно действие.
NEWS_MORE_BOX
 
 
При поставяне на лещите окото се докосва с върха на пръстите и макар натискът да е минимален, той е достатъчен да пренесе бактерии. Това се оказва съществен фактор за промяна на състава на естествения микробиом на очната лигавица и съответно на локалната имунна система.
 
С навлизането на меките контакти лещи в широка употреба от населението през седемдесетте години се отчита увеличаване на случаите на язва на роговицата, което и налага да се обръща по-сериозно внимание на хигиената на кожата около очите и ръцете. Експертите подчертават, че грижата за контактните лещи е изключително важна за здравето на очите.
Те трябва да се докосват, само след като ръцете са грижливо измити и подсушени . Самите лещи следва да се почистват единствено с разтвора, препоръчан от офталмолога.
 
Интересен детайл от изследването е, че в очите на хората, които не носят контактни лещи, се открива по-голямо количество стафилококови бактерии. Учените обаче все още не могат да дадат обяснение на този резултат. 
 
Данните са представени на годишната конференция на Американското дружество по микробиология в Ню Орлиънс.