В някои случаи имунната система, чиито функции са да защитава организма от чужди тела, вредни субстанции и изменени клетки, реагира свръх активно. Част от тези реакции се определят като алергични в медицината. При пряк контакт на различни вещества върху кожатата обикновено се има предвид контактен дерматит.Контактният дерматит се среща при около 5% от населението. Познати са около 2000 вещества, които могат да предизвикат алергична реакция от страна на кожата. Всеки човек в живота си се среща с не повече от 30 от тях.
 


При контактния дерматит се наблюдава зачервяване на кожата на мястото на допир, изпръхване и сърбеж. В по-тежки случаи тя може да се възпали и да се образуват мехури.
 По-често контактният дерматит е проблем на хората с чувствителна кожа. Обикновено от контактен дерматит страдат 30 % от мъжете и 60% от жените. Например, склонни към заболяването са мъжете, чиято кожа е чувствителна при бръснене, дразни се и образува гнойни връхчета.
 


При жените е възможно да се получи алергична реакция към козметичен продукт, което налага придържане към по-висококачествени серии за чувствителна кожа. Специалистите съветват преди закупуването на продукт, той да се тества предварително от вътрешната страна на лакътя. При липса на реакция от страна на кожата в продължение на две денонощия – зачервяване – продуктът не е опасен нея.
 


При честа изява на кожни алергични реакции се налага консултация с алерголог.
 


Контактният дерматит често е и професионално заболяване – от него страдат фармацевти, заети в строителството, промишлени предприятия. 
 


В битови условия контактният дерматит се развива вследствие на алергична реакция към никел и хром, които влизат като сплав в изделия от метал – верижки на часовници, токи на колани, ключове, накити, очила и др. Зачервяването на кожата обикновено се появява след няколко последователни дни на контакт с предметите.Солите на златото също са едни от най-честите причинители на контактния дерматит, както и веществата, използвани при производството на парфюми, бои за коса, багрила за татуировки, лекарствени средства, консерванти във ваксини, формалдехид.
 


В случай на възпаление на кожата специалитите препоръчват да се избегне носенето на съответния предмет.
 


Лечението на дерматита обикновено се извършва чрез нанасянето на локални средства, съдържащи глюкокортикоиди, които тушират симптомите на възпаление и антихистаминови препарати, които са насочени срещу сърбежа.
 


Хората с чувствителна кожа следва винаги да бъдат внимателни към състава на продуктите и аксесоарите, които носят в допир с кожата си.