Факт е, че стилизирането на косата може да стане причина за повече проблеми, отколкото позитивни ефекти. Особено когато се прекалява с пресата за коса.

 

Рискът за косата може да дойде не само от агресивното влияние на някои химични съставки в продуктите за коса, но и от чисто физическото й третиране. В тази връзка честото изправяне на косата с преса може да доведе до поне 5 нежелани странични ефекти.


 

Пресушаване на косата
Сухата коса е най-честият страничен ефект от честото й изправяне. Високата температура бързо лишава косъма от естествената му влажност и от мазнините, задържащи влагата и придаващи му характерния блясък. В дългосрочен план, независимо то типа на косата, честото пресушаване с пресата я лишава не само от блясък, но и от еластичност и здравина.

Полезен съвет: Винаги изсушавайте добре косата си след баня преди да я изправяте. Това ще намали страничните ефекти върху нея.

 

Бухване и разхвърчаване на косата
Честото изправяне с преса е най-прекият път към това да изгубите напълно контрол над косата си и да направите поддържането на определена прическа почти невъзможно. Ефектът много наподобява бухването на косата при висока влажност на въздуха.

Полезен трик: Винаги ползвайте балсам или овлажняваща маска с кокосово масло или зехтин за обилно хидратиране на косата преди изправяне.

 

Обилно цъфтене на косата
Пресушаването оказва най-видим и бърз ефект върху връхчетата на космите – те се начупват и се появяват т.нар. цъфтящи краища. Допълнителен риск идва от това, че краищата на косата са най-достъпни и по принцип се третират най-лесно и продължително с пресата.

 

Повишен косопад
честото изправяне уврежда не само протежението на косъма, но и неговата фоликула. Това обяснява защо косопадът е сред най-честите оплаквания при хора, които злоупотребяват с изправянето на косата си и прилагат пресата много близо до основата на косъма. Проблемът се обяснява със загиването на космените фоликули, а лошата новина е, че стандартните средства против косопад може да се окажат слабо ефективни в подобни ситуации.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Сърбящ скалп
Увреждането на космените фоликули при често изправяне на косата не само засилва косопада, но влошава и състоянието на кожата на скалпа. Колкото по-малко са жизнените фоликули, толкова по-слабо е естественото омазняване и овкажняване на скалпа и толкова по-бързо кожата се пресушава. Това създава идеални условия за поява на оплаквания като сърбеж, парене и лющене на скалпа, включително с поява на пърхот. Проблемът може да се разпространи и да засегне кожата около ушите, челото или врата.

 

Като най-опасно за поява на посоченитеп оследствия се посочва изправянето на косата с преса по-често от 2-3 пъти седмично. Задължително е процедурите да се комбинират с подобряване грижите за овлажняване на косата, по възможност с природни и максимално щадящи косъма продукти.