Макар гледката на шепа косми, отскубнати от скалпа, да е стряскаща, трябва да се има предвид, че загубата на коса е напълно нормална. Според експертите е нормално човек да губи между 60 и 100 косъма дневно. Броят може да варира сред различните хора. 
 
Трябва да се има предвид, че, когато косата е дълга, изглежда, че количеството загубени косми е по-голямо, това не бива да ни плаши. Все пак, има някои фактори, които могат да доведат до опадане на повече косми от нормалното. 
 
Тъй като косата не е жизненоважна тъкан за организма, тя е много чувствителна към всеки стрес, който той изпита. Това може да бъде проблем със стомаха, висока температура, стресиращ период в офиса или изтощителна диета. 
 
Специалистите успокояват, че щом организмът се възстанови и започнем да се грижим за него, няма причина за безпокойство
 
При някои жени се наблюдава по-обилен косопад в края на летните месеци и по-малко през зимата. Когато косата се мие по-рядко – веднъж – два пъти седмично, окапването е по-засилено. Понякога проблемът може да е генетичен – даден човек може да губи по близо 100 косъма ежедневно, докато друг – по 60.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Макар обработването на косата с химични вещества, като боядисване, къдрене и др. да не оказва влияние върху естествения растеж на косъма, в известна степен се уврежда протеиновата му структура.
 
Това може да доведе до отслабване и накъсване на косата, което да прилича на косопад. В случая не става дума за окапване на коса, но състоянието може да намали плътността на косъма. 
 
Дерматолозите съветват, ако косата капе прекомерно за период, по-дълъг от три месеца, трябва да се потърси съвет от специалист.