Учените вече официално разглеждат понятието прекалена чистота и то далеч не се свързва само с позитиви, когато се отнася за кожата ни.

 

Прекомерното и редовно почистване на кожата може да доведе до проблеми с нея, ако не се вземат няколко превантивни мерки. Това е повод авторитетното онлайн издание Business Insider да проведе специализирано проучване за това колко често се къпят хората по света и да съпостави данните с препоръките на лекарите в това отношение.


 

Няма официален протокол за това колко често да взимаме душ или вана. Това е причината данните, събрани от хора в различни части на света да се различават значително. Установено е, че в Индия, Мексико и Испания хората се къпат веднъж на ден, а повечето хора в САЩ – два пъти. Има и страни, например Бразилия, където допитването установява междинни резултати – хората се къпят 11 пъти на седмица. т.е. около 1.6 пъти дневно.

 

Водещ критерии според учените е сезонът и качеството на времето – най-често се къпят хората в тропическите страни, а най-нередовно – тези в по-студените зони. У нас предстои зима – логиката сочи, че естественото влечение към банята предстои да отслабне. Всико обаче зависи от личните предпочитания и от това доколко запознати сме с начините да избегнем евентуални последствия върху кожата от честото й миене.

 

Рискове за естественото овлажняване и омазняване на кожата

Съставът на повечето сапуни и шампоани е подбран така, че да гарантира разтваряне и отмиване на всички отложени еърху кожата или косата субстанции. Така, наред със замърсяванията се отмиват и естествено секретирани от кожата продукти, които поддържат вида, структурата и функциите й. Отмивайки ежедневно тези субстанции си гарантираме не само чистота, но и неволно изпълняваме всички стъпки към придобиване на прекомерно суха кожа.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Рискът от това е най-сериозен при любителите на горещите душове и вани, тъй като горещата вода ускорява отмиването на защитните съединения от повърхността на кожата и косата. Затова учените препоръчват хладки душове, а агресивни сапуни и други почистващи продукти не бива да се ползват ежедневно, особено ако душ се взима повече от веднъж на ден.

 

В допълнение учените подчертават, че негативният ефект на ежедненвите горещи душове не спира със спирането на крана на водата. Бързото изсушаване на кожата с хавлията премахва и малкото останала влага по повърхността й, а дори тази от по-долните кожни слоеве бързо се изпарява вследствие на затоплянето на кожата. Затова учените подчертават нуждата след душ да се прилагат овлажняващи кожата продукти и да се изчаква те да попият добре.

 

Дали ще бъде с цел да станем по-чисти, или просто в опит да станем по-малко мръсни, оказва се, че честото къпане не е проблем. Важно е да се избягва редовният много горещ душ, и той да се замени с по-хладък такъв. Заключението на специалистите е, че тези препоръки може да подсигурят основната цел на душа - да премахне замърсяванията, оставяйки минимални щети върху кожата.