Мастните жлези се намират в почти всички части на тялото, с изключение на дланите на ръцете и ходилата на краката. Те започват своето развитие под кожата още през четвъртия месец на ембрионалното развитие.


Мастните жлези обикновено са свързани с отделен космен фоликул, освен неокосмените части на тялото като устните и клепачите. Тези жлези са отговорни за отделянето на себум – естествени масла, които овлажняват кожата и косата и ги правят непромокаеми.


Без наличието му, кожата става суха и може да настъпи преждевременно застаряване. От друга страна, позволяването на себума да се натрупва върху косата и кожата ни е равно на нечистота и омазняване, което е недопустимо в модерната култура...


Съгласно установения ред на къпане, всеки път се нанася обилен слой пяна върху косата и кожата, след което те се намазват с различни овлажнители и балсами. Може ли обаче да се намери балансът между миенето и не-миенето на косата и колко често трябва да правим това?


Отговорът на въпроса се крие в индивидуалността на всеки един. Още повече, че специалистите в областта не могат да стигнат до съгласие във връзка с ползата от шампоана, честотата на употребата му и дали би трябвало да се използва изобщо.
 

 

NEWS_MORE_BOX

 


Според някои честото миене на косата с шампоан води до свръхпроизвеждане на себум – процес, с помощта на който кожата и косата компенсират постоянното му  отстраняване.


Други твърдят, че употребата на шампоан е необходима, за да се предотврати натрупването на себум в порите и космените фоликули, което води до кожни проблеми като акне.


В областта са провеждани различни изследвания. Такова бива провокирано от радиослушател, който споделя в австралийско радиопредаване, че не е мил косата си вече десет години.


В последвалото изследване доброволно участие вземат 500 слушатели. След шест седмици, без употребата на шампоан, 86% от тях заявяват, че косата им не търпи промяна в сравнение с периода, когато редовно са го използвали.


Други пък използват алтернативни методи за почистване на косата си като сода бикарбонат. В съчетание със сурово яйце и лимонов, сок заедно с последното изплакване, се осигурява естествено почистване, без излишно изсушаване.