Колко често да мием косата си, съвсем не е въпрос на лични предпочитания. От честотата на измиване зависи здравият, естествен растеж на косата и свеждането до минимум на щетите от честото ѝ третиране.


Има три основни неща, които трябва да знаем, когато определяме колко често трябва да мием косата си: здравето на скалпа, колко сме активни в ежедневието и порьозността на косата (способността й да задържа влагата).


Няма да сгрешим ако кажем, че хората с проблеми: с пърхот, дерматит или пък трениращите активно, са по-склонни да мият косата си почти всеки ден. Експертите казват, че нивото на замърсяване на околнта среда, в която живеем също има отношение към честотата на миенето ѝ. Те са категорични, че излагането на токсини и замърсители може да повлияе на здравето на косата и ако не предприемем правилните стъпки, за да я защититим, всичко това ще я увреди допълнително.Например, ако живеем в район с по-голямо замърсяване или във влажни и дъждовни условия, може да се наложат по-специални грижи за косата. От друга страна, твърдата вода също може да има негативен ефект върху косата, защото я лишава от влага. Балансът и тук е особено важен.


Ето защо експертите казват, че ако сме от хората, които предпочитат да мият веднъж седмично косата си, е добре да помислим за редуване на традиционен шампоан с Co-Wash или Condiotioner Only Wash - измиване на косата само с балсам вместо с шампоан. Шампоанът ще отговаря за дълбокото почистване на скалпа и косъма, а специалния co-wash балсам за нежното измиване. Той ще осигури и нужната хидратация и ще я освежи.
Измиването на косата само с балсам е нов тренд в грижата за косата и е особено подходящ за много сухи до нормални коси. Механизмът на действие върху косъма би сработил добре и при боядисвани и третирани коси.


Голямата цел на co-wash миенето е за запази естественото омазняване на косата, поддържайки я чиста и хидратирана. И шампоанът да влиза в употреба само веднъж в седмицата.