Когато става въпрос за здравето на косата, кокосовото мляко може да бъде особено полезно, тъй като то може да възстанови влагата и силата ѝ. Една от основните съставки в кокоса е лауриновата киселина. Тя прониква лесно в косъма и укрепва кутикулата. Кокосовото мляко съдържа също протеин, който прави косата силна. Богато е още на витамин В1, В3, В5, В6, С, Е и мазнини.Тези важни елементи поддържат косата здрава, силна и хидратирана. Те също възстановяват сухата и увредена коса. Поради това кокосовото мляко е подходящо за предотвратяване разцепването на краищата на косата. Тъй като съдържа всички основни хранителни вещества, кокосовото мляко се препоръчва за дамите, които искат ускорен растеж на косата.

 

Кокосовото мляко също предотвратява косопада и пърхота. То притежава противовъзпалителни ефекти, а това повлиява положително при хората със сух, сърбящ или раздразнен скалп.


 

Кокосовото мляко намира приложение и в грижата за кожата. На първо място, то премахва грима. Добрата новина е, че то съдържа само естествени съставки, които няма да навредят на кожата или очите. В допълнение, то я подхранва в дълбочина. Редовното му нанасяне може да предотврати появата на акне. Специалистите твърдят, че хората с мазна и склонна към акне кожа, могат да използват кокосово мляко като почистващо средство поради антибактериалните му свойства.

 

Кокосовото мляко може да се използва и като скраб за нежно ексфолиране. То е чудесен овлажнител и се бори със сухотата в дългосрочен аспект. Поради това може да се използва за облекчаване симптомите на суха и раздразнена кожа. В допълнение, то облекчава екземата, дерматита и псориазиса.


Поради високите нива на витамин С, кокосовото мляко поддържа еластичността на кожата. То предотвратява появата на бръчки и възрастови петна. Прилагането на кокосово мляко върху изгоряла кожа помага за бързото ѝ оздравяване. Това се дължи на неговите противовъзпалителни свойства. То помага и за охлаждането на кожата, но и за намаляване на болката, зачервяването и подуването. 


Ползите от кокосовото мляко могат да се извлекат чрез приемането му, но и чрез локалното му прилагане. Трябва да се отбележи обаче, че има много продукти, които съдържат кокосово масло, но те не са толкова ефективни като чистото кокосово мляко. За максимални ползи то трябва да се използва чисто, без добавки и оцветители.