Зимата се завърна, а с нея и проблемите по кожата, предизвикани от брулещия вятър и минусовите температури. Когато кожата е суха, лющи се, зачервена е на места и щипе, е добре да вземем мерки, за да не стане по-зле. Тук на помощ идват различни био продукти, например кокосовото масло. Неговото богато съдържание на мастни киселини, витамини, минерали, полифенолни съединения и други антиоксиданти, го правят идеално средство за маска за лице, която да достави нужното на кожата при лоши метеорологични условия.

 

Кои са предимствата на маската с кокосово масло?


 

Едни от най-големите предимства на маската за лице с кокосово масло са способността й хидратира кожата, да премахва бръчките и възрастовите петна, да неутрализира бактериите, причиняващи акне. Веществата в него стимулират регенерацията на клетките и успокояват възпалението.

 

Овлажнява кожата

 

Мастните киселини в кокосовото масло бързо проникват в кожата и я хидратират, като задържат влагата в клетките за по-дълго, а тя е една от основните предфпостави за здрава и хубава кожа. Маската с този био продукт предотвратява сухи петна, обезцветяване и дразнене на лицето.

 

Предотвратява стареенето

 

Кокосовото масло съдържа витамин Е и други полифенолни съединения, които действат като антиоксиданти, което означава, че те могат да неутрализират вредата на свободните радикали. Те са основните виновници за оксидативния стрес, нарушаване на структурата на клетките и ускоряване процеса на стареене и създават стареене на кожата. По-честата употреба на кокосово масло ще направи лицето по-младо и сияещо.

 

Има антибактериални свойства

 

Както стана ясно, кокосовото масло има ценни мастни киселини, които са известни с антибактериалните, антивирусни и противогъбични свойства. Използвана от хората, страдащи от акне, маската прониква в кожата и се бори с натрупаните мръсотия и токсини.

 

Подобрява еластичността

 

С напредването на възрастта кожата губи своята еластичност, което води до бръчки и други увреждания. Кокосовото масло може да стимулира производството на колаген в клетките и да подобри еластичността на кожата.

 

Намалява възпалението

 

Кожата на лицето ни е изложена и на различни негативни фактори на околната среда като тютюнопушене, замърсен въздух. Токсините, попаднали в кожата, лесно могат да я възпалят. Кокосовото масло има  противовъзпалителни свойства, които могат да стимулират притока на кръв към кожата и да увеличат защитата на клетките от възпалителни процеси. 

 

Как да си направим маска за лице с кокосово масло?

 

NEWS_MORE_BOX

 

Маска за лице с кокосово масло с лимон и кисело мляко

 

Съставки:
1 супена лъжица кокосово масло
1 супена лъжица лимонов сок
2 супени лъжици кисело мляко

 

Смесваме добре и трите съставки, измиваме лицето и го подсушаваме. Намазваме сместа и стоим така в продължение на 15 минути. Изплакваме с хладка вода и внимателно подсушаваме с подходяща кърпа. 

 

Маска за лице с кокосово масло с сода за хляб


Съставки:
1 супена лъжица кокосово масло
1 супена лъжица сода за хляб

 

Смесваме всичко внимателно, с получената паста нанасяме върху възпалени или раздразнени области на лицето. Масажираме местата с кръгообразни движения за около 5 минути. След това оставяме лицето така за още 5 минути и измиваме със студена вода. 

 

Маска за лице с кокосово масло с мед


Съставки:
1 супена лъжица кокосово масло
2 супени лъжици мед
2 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок
1 пакетче зелен чай

 

Разбъркваме добре всичко докатос е получи хомогенна паста. Нежно нанасяме върху лицето с пръст или апликатор. Оставяме така за 15-20 минути. Накрая изплакваме внимателно с хладка вода и потупваме леко с мека кърпа.