Кокосовото масло има силни антиоксидантни свойства, благодарение на фенолните съединения, които то съдържа. Те предпазват кожата от вредните въздействия на свободните радикали. Кокосовото масло е богато и на триглицериди, лауринова, капринова, каприлова, линолова и палмитинова киселина. Комбинацията от тях прави кокосовото масло естествено противогъбично, антибактериално и противовъзпалително средство.


Кокосовото масло притежава също антисептични и анти-гъбични свойства, благодарение на които се елиминират гъбичките по ноктите на ръцете и краката. За целта то може да се масажира внимателно върху засегнатата част, като преди това ноктите трябва да са добре почистени и подсушени. Повтарянето на процедурата два пъти на ден е идеален начин за премахването на гъбичките, като тя се прави до постигане на оптимални резултати. Кокосовото масло може да се комбинира и с масло от чаено дърво за предотвратяване разпространението на бактериална или гъбична инфекция.

 


За да растат здрави, ноктите трябва да бъдат хидратирани. Кокосовото масло успокоява много сухата кожа около ноктите и овлажнява нокътната плочка. То омазнява добре кожичките около ноктите, тъй като съдържа мастни киселини, ускоряващи зарастването  на раничките. Затова всяка вечер преди лягане може да се нанася затоплено кокосово масло върху ноктите и кожичките с масажни движения с цел укрепване на ноктите и омекотяване на кожичките и предотвратяване на тяхното накъсване. Добре е то да се остави да действа поне 30 минути, но може да престои и повече.


Кокосовото масло предизвиква растеж на ноктите. То съдържа всички хранителни вещества, необходими за подхранването им и за поддържане на плочките здрави и дълги. Ако те са крехки и се начупват лесно, то кокосовото масло е идеалният вариант за тяхното бързо заздравяване и намаляване на разделянето им. То им придава също блясък, лъскавина и мекота. За целта ноктите може да се накиснат в затоплено кокосово масло, за да се заздравят ноктите и да се ускори растежът им. Може да се добавят и няколко капки масло от розмарин за подобряване кръвообращението.