Афтите са малки незаразни язвички, които се появяват по вътрешната част на устните и по тъканите на езика, небцето и венците. Рискови фактори за образуването им са стрес, преумора, вирусни инфекции, слаба имунна система, тютюнопушене или недобре измити плодове и зеленчуци, които консумираме, алергии към храни и други. 

 

Появата на афти може да е свързана и с някакъв дефицит в тялото. Например липса на витамин В12, фолиевата киселина и минерали като желязо и цинк, също могат да доведат до такива ранички или напукване на крайчетата на устните.


 

Преди да започнем някаква терапия срещу тези недостатъци, трябва да помислим за промяна на хранителния режим. Добре е да обогатим менюто си с плодове и зеленчуци, богати на витамини и минерали, както и пълнозърнести храни. Те ще ни помогнат да се справим с възпалението и ще заредят кожата с полезни вещества.

 

Тези малки ранички засягат хора на различна възраст и причиняват болка и дискомфорт, затрудняват храненето, приема на течности и говора ни. Често през зимата афтите по устата се получават при боледуване и вместо да взимаме допълнително лекарства, можем да потърсим домашни средства, с които да ги излекуваме. Eто най-популярните:

 

Чесън

 

Консумацията на зеленчука помага за зарастване на раните, нищо, че той има силен мирис. Известен е с противовъзпалителните си свойства. 

 

Кокосово масло

 

То е един от най-ефективните средства за премахване на афтите. Има противогъбични и антибактериални свойства. Добре е да намерим органично кокосово масло, с което да намажем засегнатите части. 

 

Сок от кактус

 

Сокът от кактус има способността да дехидратира и свива раните по устните, езика, небцето и венците. Ако се жабурим с него в продължение на 2-3 дни, ще видим положителния му ефект върху афтите.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Мед

 

Истинският мед съдържа много витамини и минерали. Има антисептични свойства, с които афтите ще изчезнат по-бързо. Единственият му недостатък е, че "щипе", когато го нанесем на устните. Ако искаме да се излекуваме по-бързо, можем да мажем афтите с мед по няколко пъти на ден, като след 5-10 минути трябва да изплакнем устата си с хладка вода. 

 

Черен чай

 

В нейния чай има съединението танин, което облекчава болката и възпалението при афти. За целта можем да намокрим с хладка вода пакетче от чая и да го наложим на болното място. 

 

Куркума на прах

 

Разтвор от вода и куркума на прах помага за облекчаване на възпалението на кожите при афти. Една четвърт лъжица от подправката се разтваря в половин чаша вода и със смества може да се жабурим.

 

Нищо не ни пречи да лекуваме досадните афти с домашни средства. Все пак, ако раните не се оправят след няколко дни лечение, е добре да потърсим лекарска помощ.