Едно от действията на койевата киселина (Kojic acid) е изсветляването на кожа. Използва се за срещу пигментни петна, слънчеви петна, белези. Смята се, че нейното действие е върху производството на меланин, който е придава цвят на кожата, очите и косата. Тирозинът е аминокиселина, отговорна за производството на меланин. Койевата киселина действа, като блокира образуването на тирозин, което след това предотвратява производството на меланин. Намаленото производство на меланин има изсветляващ ефект върху кожата.

 

Ползи


Ефект против стареене: Продуктите, съдържащи коджикова киселина, могат да изсветлят кожата, което може да подобри появата на възрастови(слънчеви) петна. Намаляването на тъмните петна може да има ефект против стареене.

 

Лечение на маска на бременността (мелазма): Койевата киселина може също да бъде полезна за намаляване на мелазмата, която е потъмняване на кожата поради бременност.

 

Изсветляване на белези: Койевата киселина може също да намали обезцветяването на белезите. Въпреки че киселината не подобрява дебелината на белега, тя може да намали тъмната пигментация, свързана с определени видове белези. Изсветляването на белега може да го направи по-малко забележим.

 

Противогъбични ползи: Смята се също, че койевата киселина има някои противогъбични ползи. Може да бъде полезно за предотвратяване и лечение на някои гъбични инфекции, като микоза и вагинални гъбички.

 

Антибактериални ефекти: Койевата киселина може също да осигури антибактериални ползи. Може да помогне за намаляване на шансовете за развитие на често срещани видове бактериални кожни инфекции.

 

Рискове

Продукти, съдържащи койева киселина, не бива да надвишават концентрацията ѝ повече от 4%. За да се намали вероятността от дразнене на кожата, препоръчва се концентрацията ѝ да бъде между 1 и 2%. Разнообразието от продукти с койева киселина е голямо - почистващи средства, кремове, серуми, ексфолианти и др.


Един от рисковете при използването на койева киселина е потенциално слънчево изгаряне, защото меланинът предпазва от UV лъчите. След като киселината действа върху производството на меланин, кожата остава незащитена и по-чувствителна.

 

При хората с чувствителна кожа, койевата киселина може да причини контактен дерматит, придружен от обрив, сърбеж и сухи петна по кожата. В тежки случаи могат да се появят болка и мехури.

 

Концентрацията на койева киселина в кремове, серуми и сапуни може да варира според производителя. Продукти с по-висока концентрация на койева киселина е по-вероятно да доведат до дразнене. При вече налична раздразнена кожа не бива да се прилага продукт, съдържащ койева киселина или каквато и да била друга, защото по този начин се задълбочава проблема. 

 

Референции:

https://www.mdpi.com/2079-9284/9/3/64