Здравословното хранене е най-пълноценното средство за поддържане на красива и здрава кожа чрез набавяне на всички важни за нея естествени съставки. Незаменимата роля на някои от тези вещества е причина те да се ползват все по-редовно и в козметиката и да се влагат в състава на иновативни природни продукти за кожа.

 

След специализирано проучване на експерти в областта на козметичните грижи наскоро беше посочена една от естествените съставки в козметиката с най-позитивно и комплексно действие върху състоянието на кожата. Това са омега-3 мастните киселини.


 

Включването на омега-3 мастни киселини в състава на козметични продукти е все по-често явление, което допринася за повишаване на благоприятния им ефект върху кожата. Встрани от общото си благоприятно действие за организма, Омега-3 киселините носят и няколко доказани преки ползи за кожата:

  • Намаляват възпалението и профилактират обострянеот на кожни заболявания като псориазис, екзема и др;
  • Облекчават зачервяването и обривите;
  • Редуцират последствията от ултравиолетовите лъчи върху кожните клетки;
  • Подхранват кожните клетки и подобряват контрола върху загубата на вода от тях;

 

Комплексно, всички тези полезни действия на омега-3 мастните киселини допринасят за поддържане на нормалния вид на кожата и нейната еластичност. Това е много важно за превенция на прекаленото й пресушаване и появата на бръчки и други кожни несъвършенства.

 

Затова тенденцията към по-масово навлизане на омега-3 мастните киселини в състава на козметичните продукти се счита за много позитивна. Като обхват на полезно биоактивно действие върху кожата те са сред най-пълноценните естествени продукти и трудно може да им се намери аналог сред синтетичните съставки в козметичната индустрия.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Експертите подчертават важността на редовното набавяне на омега-3 мастни киселини с храната. Организмът не може да ги синтезира сам и това е най-лесният начин за поддържане на баланса им. Прилагането им локално върху кожата чрез козметични продукти е вторият най-ефективен начин в това отношение. Затова възможността за избор между все повече козметични продукти, съдържащи омега-3 мастни киселини в състава си, е важна за допълване и подобряване на ежедневните грижи за кожата.