Поддържането на здрава и сияйна коса изисква ежедневни грижи и прием на някои ивитамини и минерали, които да ѝ осигурят растеж и здравина. Недостигът на някои витамини и минарели, сред които витамин Д, цинк и желязо са водещи причини за косопад. Някои от тези хранителни вещества е важно да приемаме допълнително, за да поддържаме добро здраве на косата:

Витамини от група В

Недостигът на рибофлавин - витамин В2, биотин - витамин В7, фолиева киселина - витамин В9 и витамин В12 предизвикват ускоряване на косопада. Ниски нива на рибофлавин се наблюдават при спазване на диети за понижаване на телесното тегло, които имат ниско калорично съдържание. По-напредналата възраст и веган диетата са свързани с повишен риск от дефицит на витамин В12. С цел запазвяне на блясъка и здравината на косата е важно да приемаме витамини от група В.


Витамин С

Витамин С - аскорбинова киселина е мощен антиоксидант, който има ключова роля за здравето на косата. Този витамин допринася за синтезата на колаген, който съдържа аминокиселини, които изграждат кератина - съществен елемент в структурата на косата. Освен това, витамин С благоприятства абсорбцията на желязо в организма. Оптималните нива на аскорбинова киселина допринасят за ефективна защита на косъма от оксидативен стрес, който води до косопад.

Витамин D

Недостигът на витамин D води до ускоряване на косопада. Този витамин се метаболизира в кожата от кератиноцитите - клетките, които осигуряват синтезата на кератин. При ниски нива на витамин D кератиноцитите в космените фоликули регулират растежа на косата и се нарушава нейното естествено подновяване. Скорошни проучвания са показали, че дефицитът на този витамин е свързан с повишен риск от косопад и автоимунното заболяване алопеция ареата, при което се наблюдава отпадане на цели кичури от косата.

Желязо

Желязото има важно значение за синтеза на хемоглобин, който осигурява пренос на кислород в тъканите и стимулира възстановяването на клетките, дори и тези, които осигуряват растежа и подновяването на косата. Косопадът, който се дължи на недостиг на желязо, е обратим и бързо се повлиява от допълнителен прием на желязо.

Цинк

Цинкът е друг ключов минерал, който освен за здравето на косата, допринася и за поддържане на имунната функция, синтезатана ДНК и заздравяване на раните. Недостигът на цинк може до доведе до косопад. Установено е, че при автоимунното заболяване алопеция ареата се наблюдават ниски нива на цинк.

 

Референции:

https://www.healthline.com/nutrition/best-vitamins-hair-growth#how-we-chose

https://www.webmd.com/connect-to-care/hair-loss/vitamin-d-deficiency-and-hair-loss

https://www.healthline.com/health/iron-deficiency-and-hair-loss

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2861201/