Витамин А, наричан още ретинол, има кератолитично - ексфолиращо действие и осигурява полезните си ефекти в кратък срок - само за седмица. Той допринася за елиминиране на мъртвите клетки, които, когато се натрупат в по-големи количества, отнемат от сияйността на кожата и подчертават бръчките по нейната повърхност.

Този витамин благоприятства обновяването на епидермиса, както и неговите функции, които естествено се забавят след 50-годишна възраст. В дългосрочен план витамин А стимулира произвоството на колаген, който допринася за еластичността и стегнатия вид на кожата, но също така защитава и интегритета на еластина.

Ретинолът се използва и срещу акне, тъй като осбоддождава натрупания себум в порите и има противовъзпалително действие. Важно е този витамин да се прилага с повишено внимание, само вечерно време, първоначално през 3, а впоследствие през 2 дни и накрая всеки ден - при добър толеранс на кожата. Не е препоръчително да се нанася по окоолочния контур, около носа и устните, както и при излагане на слънчева светлина.


Витамин С

Витамин С се съдържа естествено в кожата, но неговата структура се нарушава под действието на замърсяването на въздуха и слънчевите лъчи. Ето защо е важно да го осигуряваме на кожата чрез козметични продукти. Този витамин допринася за възстановяване на сияйността и естествения блясък на кожата. Въпреки това, неговото приложение не е подходящо при чувствителна кожа, както и целогодишно. Витамин С има защитно и антиоксидантно действие, той регулира появата на хиперпигментации, които водят до образуване на кафяви петна по кожата и зачервявания, тъй като защитава кръвоносните съдове.

Витамин В3

Витамин В3, известен още като ниацинамид, е витамин с поливалетно действие. Той допринася за намаляване на възпалението и има ефективно действие както срещу акне, така и срещу розацея. Ниацинамидът благоприятства бариерните функции на кожата, тъй като стимулира производството на серамиди и предотвратява изпарението на влагата, която се задържа в кожата. Ето защо витамин В3 е отличен хидратиращ агент, който увеличава производството на колаген и предотвратява появата на кафяви петна по кожата. Този витамин намалява жълтия отенък, който се наблюдава при оксидативен стрес и възстановява сияйността на кожата. Въпреки това, той трябва да се използва във формули с оптимална концентрация, тъй като високите количества могат да стимулират възпалението и да благоприятстват зачервяването и дискомфорта на кожата.

Витамин В5

Витамин В5, наричан още пантенол, има ценно действие за зарастване на раните, но също така понижава възпалението в кожата и намалява зачервяванията и дразненето. Освен това, той е ценен хидратиращ агент и е отлична част от грижата за кожата при често излагане на слънце.

Витамин Е

Витамин Е защитава епидермиса от свободните радикали, които се натрупват при оксидативен стрес и също така предотвратява стареенето на кожата. Слънчевите лъчи нарушават интегритета на липидния слой, покриващ кожата. Витамин Е има ценни ползи за кожата след излагане на слънчева светлина, но също така има подхранващо и хидратиращо действие, което го прави отлично средство в грижата за сухата кожа.

 

Референции:

https://www.femmeactuelle.fr/beaute/soins-beaute/anti-age-coup-declat-quelles-vitamines-choisir-pour-prendre-soin-de-ma-peau-2148267