Евтината и некачествена козметика крият опасност, която много често пренебрегваме. Нерядко обаче различни козметични продукти могат да предизвикат неприятни алергични реакции.

 

Това е така, защото те съдържат множество консерванти, ароматизатори и оцветители, които чувствителната кожа на лицето ни не винаги понася.


 

За оцветители се използват анилинови бои, соли на металите, ланолин и парабени. Консервантите са силни химически съединения, които удължават срока на годност от 6 месеца до 1 година след отварянето.

 

Ароматите също са изкуствено създадени, а правилото е, че колкото по-силно мирише червилото или пудрата, толкова повече химия има вътре.

 

Сред натуралните продукти най-често свръхчувствителност предизвикват вещества като маслото от карите или по-познато като шеа. То може да се окаже изключително агресивно, ако сте алергични към ядки.

NEWS_MORE_BOX

 

Дерматолозите съветват хората с доказана алергия към ядки да избягват съставки и като какаово масло.

 

Риск за кожата носи и трилоксанът. Заради сезона на настинките обикновено мием ръцете си по-често, а това може да доведе до изприщване и прекомерно изсушаване на кожата, следствие действието на съставките в сапуна за ръце.

 

Фталатите, които са широко използвани в производството на лакове за нокти и редица други козметични продукти, са вписани в списъка на потенциалните причинители на родилни дефекти и алергични реакции. По принцип те са забранени за употреба в Европа.

 

Хубаво е внимателно да четете етикетите на всичко, което си купувате и при възможност да не използвате тези вещества.

 

Сред най-големите врагове на кожата и косата ни са парабените, които масово се използват като консерванти в почти всички козметични продукти. Те са едни от основните и най-агресивни причинители на алергични реакции.

 

Производителите обикновено влагат парабени под формата и наименованието на benzyl, propyl, methyl, поради простата причина, че са много евтини. Избягвайте ги.

 

За да се предпазите от алергични реакции на първо място трябва да не купувате прекалено евтини гримове. Също така избирайте козметика с неутрален и не много силен аромат.

 

Рисковано е да си купувате козметика от чужбина, ако не познавате марката, ако не знаете езика и не можете да прочетете съдържанието или ако производителят е малка държава и не сте сигурни в контрола на производство.

 

Хубаво е да си вземате бебешка или биокозметика и използвайте повече домашни маски, лосиони, скрабове и шампоани.

 

И се пазете от капана „натурални продукти“. Дори и даден продукт да е органичен, природосъобразен, натурален и без парабени, това не означава, че е хипоалергичен. Понякога тези продукти са дори по-опасни от химическите, защото са по-силно концентрирани.

 

При наличие на алергия за известно време спрете използването на всякаква козметика и веднага се обърнете към специалист.