Макар да няма козметичен продукт, който да стопира стареенето на кожата, експертите вече разработват такива, които ефикасно да забавят негативния процес. Днешното разнообразие от иновативни козметични продукти предлага такива, които успешно задържат появата на кожни проблеми, подсказващи за стареене на кожата – бръчки, пресушаване на кожата, прекомерно увреждане под влияние на ултравиолетовите лъчи и др.

 

Оказва се, че поддържането на младежкия вид на кожата е напълно възможно, стига да се подбират продукти с подходящи съставки.


 

Хиалуронова киселина
Тя е естествена част от структурата на редица тъкани на тялото, а с най-високи концентрации е представена в кожата. Хиалуроновата киселина помага на кожата да задържа влагата в себе си и подсигурява нейната еластичност, гъвкавост и мекота. Данните за ролята на хиалуроновата киселина в кожата свидетелстват, че тя носи безспорни ползи за забавяне на стареенето.

 

С напредване на възрастта и под влияние на хормоналните промени и непрекъснатото въздействие на външните фактори, кожата се пресушава и губи естествените си регенеративни способности. Хиалуроновата киселина следва да бъде основната търсена съставка в козметичните продукти, ползвани от хората, които искат да запазят свежестта и младежкия вид на кожата си.

 

Витамин С
Основна причина за преждевременното стареене на кожата е действието на свободните радикали, натрупвани непрекъснато в нея. Като мощен антиоксидант, витамин С е сред естествените средства за неутрализиране на радикалите и забавяне на стареенето на кожата. Той действа еднакво добре, попадайки в организма чрез храната или прилаган локално върху кожата чрез различни козметични продукти. Витамин С действа успешно и за изсветляване и изравняване пигментацията на кожата при поява на пигментни петна по нея.

 

Ретинол (витамин А)
Съдържанието на ретинол или различни негови производни се счита за важно условие за постигане на търсения ефект от продуктите, забавящи стареенето на кожата. Витамин А регулира секрецията на хиалуронова киселина и колаген в кожата, задържа естествената й влажност, неутрализира вредния ефект на слънчевите лъчи и ефикасно подпомага заличаването на фините линии по кожата – първите предвестници на бръчките. Важно е да се знае, че ретинолът е светлочувствителен и се разпада и неутрализира на пряка слънчева светлина. Затова се препоръчва козметични продукти с ретинол да се нанасят вечер като част от грижата за кожата преди сън. Освен това на тях трябва да се гледа с повишено внимание по време на бременност поради риск от нежелани последствия за плода.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Хидрокси киселини
Алфа и бета хидрокси киселините проявяват изявено ексфолиращо действие за премахване на повърхностния слой пресушени и мъртви кожни клетки и за стимулиране растежа на нови такива. Така ускоряват процеса на т.нар. десквамация, или обновяване на кожата и поддържанеот й млада и свежа.

 

Посочените съставки са сред тези, които е препоръчително да присъстват в състава на козметичните продукти на всеки, който иска да забави стареенето на кожата си. Факторите, които я състаряват преждевременно, са твърде много и изискват търпеливи и продължителни грижи за неутрализирането им.