Екстремните условия, свързани с околната среда, като студът и интензивната ултравиолетова радиация, отключват реакции в кожата сред много хора. Срещат се все повече оплаквания като зачервяване на кожата, сърбеж, парене, които са сред характерните симптоми на чувствителната и хиперчувствителната кожа. Проучвания сочат, че броят на жените, страдащи от много чувствителна кожа, се увеличава. 
 
Тези реакции обикновено се „отключват“ от три основни фактора - околна среда, емоционален стрес и химикали. 
 
Изследванията относно стресовите фактори, които влияят на кожата, се фокусират върху условията на околната среда, като слънцето, вятъра, студа, горещината, изтъняването на озона и праховите частици. Вече знаем, че те могат да провокират възпаления по кожата, които са най-вероятната причина за по-бързото стареене на клетките. 
 
Освен това, замърсеният въздух - изпаренията на колите, се отразява върху полена. Поленът от брезите по натоварените пътища съдържа три пъти повече алергени, в сравнение с полена от брезите в селските райони – допълнителен стресов фактор за кожа с нарушена бариерна функция. 
 
Състоянието на озоновия слой също оказва влияние на кожата. Колкото по-тънък е този предпазващ слой, толкова по-интензивни са UV лъчите, които достигат до нас. Всеки един от нас също е отговорен за стреса върху кожата си. Така например, когато стоим по-дълго време в помещения с климатик, кожата се изсушава. Тя се стресира и когато пътуваме до страни с високи нива на UV радиация, което рефлектира върху имунната система, или когато се излагаме на цигарен дим.
 
Неизбежният ежедневен контакт на кожата с редица химикали е друг много голям стресов фактор, на който я подлагаме. Експерти обясняват, че съставките на козметичните продукти, сред които алкохол, парфюми и парабени, се понасят добре от нормалната кожа, когато употребата им е в нормални количества. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Същите тези съставки обаче могат да доведат до реакции при чувствителната кожа, като сърбеж, зачервяване и чувство на опънатост. Освен това, някои подмладяващи съставки като витамин А могат да предизвикат нежелани странични възпалителни реакции, при нанасяне върху кожа с нарушена бариерна функция. 
 
Химичното влияние върху кожата продължава дори след сутрешния душ, тъй като ролята на контакта на кожата с дрехите се подценява. Освен бои и химикали на дрехите, които дразнят кожата, синтетичните и немачкащите се материи съдържат различни химикали като формалдехид, който може да предизвика кожни раздразнения и алергии. Здравата кожа обикновено не е засегната от тези субстанции, но отслабената кожна бариера не успява да ги понесе без реакции.