Всеки човек губи от косата си ежедневно, приблизително до 100 косъма на ден. Ако косопадът е по-обилен, това може да бъде признак за някои здравословни проблеми.

 

Косопадът обикновено е свързан с един или повече фактори. Един от тях е наследствеността. Приблизително 95% от мъжете имат изтънена коса в резултат на гените от родителите. Учените смятат, че генът може да повлияе на чувствителността на космените фоликули.Мъжкият модел на плешивост може да бъде признак и на здравословен проблем като коронарна болест на сърцето, рак на простата, диабет, затлъстяване и високо кръвно налягане. При наличие на обилен косопад е добре да се направи консултация с лекар.

 

Друга причина за обилен косопад са хормоналните промени. Различни състояния могат да причинят трайна или временна загуба на коса, дължащи се на бременност, раждане и менопауза. Излишъкът на андрогени, който може да бъде причинен от ендокринни нарушения като поликистозен синдром на яйчниците, може да причини загуба на коса.

 

Заболявания на щитовидната жлеза като хипотиреоидизъм и хепертиреоидизъм може да повлияят на космените фоликули. Хипотиреодизмът може да доведе и до анемия, причинена от недостатъчен прием на желязо чрез храната. Това състояние също влияе върху падането на косата.


Недостатъчният прием на витамин В12 често причинява загуба на коса, тъй като влияе на здравето на червените кръвни клетки, които пренасят кислород към тъканите.

 

Загубата на коса може да е в резултат и от продължителен стрес. Много хора изпитват изтъняване на коса няколко месеца след физически или емоционален шок, като този вид косопад е временен. Стресът може да предизвика и проблеми с кожата на главата като пърхот например.


При прием на някои лекарства и добавки загубата на коса може да бъде страничен ефект. Подобен тип лекарства се използват за артрит, депресия, сърдечни проблеми, високо кръвно налягане, подагра и туморни образувания.

 

Не на последно място е и прекомерното изтощаване косата от процедури, прически, топлинни обработки, заради които косъмът изтънява и с течение на времето може да доведат до обилен косопад.