Мазната коса е също толкова често срещано явление, колкото и сухата. Кожата на скалпа съдържа пори, които са свързани с мастните жлези. Тези мастни жлези отделят естествено масло, наречено себум, който е от важно значение за поддържане на косата мека, гладка и хидратирана. Въпреки това, понякога те могат да произведат излишен себум, което да доведе до омазняване на скалпа.


Има различни фактори, които могат да причинят мазна коса. Първият от тях е свързан с типа коса. Естествено правата коса например е мазна, както в корените, така и по дължината, докато къдравата има тенденция да бъде много мазна в корените, където се натрупва излишен себум.


Друг фактор косата да бъде мазна са гените. Ако някой от родителите има мазна коса, то има голяма вероятност този ген да се предаде и на неговото дете.Фактори, които оказват влияние, са и хормоналните промени. Хормоналните нива могат да бъдат нарушени вследствие на някои лекарства, бременност, пубертет, менопауза, стрес. Това може да бъде причина за повишаване производството на себум по скалпа.

 

Кожните състояния като екзема, псориазис и себореен дерматит също могат да причинят омазняване на косата и скалпа. В допълнение, те могат да станат причина и за пърхот.

 

Използването на прекалено много продукти за коса като балсам, серум, гел, пяна и т.н. може да причини натрупване на излишен себум на скалпа и увреждане функциите на мастните жлези. Когато тези продукти се смесят с отделения от скалпа себум, може да се причини сериозно омазняване в корените на косата.

 

Ако косата се измива прекалено често, може да се насърчи по-голямото производство на себум. В допълнение, измиването на косата с топла вода стимулира мастните жлези да произвеждат повече себум, от който косата се омазнява.

 

Друг основен фактор, причиняващ омазняване на косата, е дефицитът на витамин В. Той играе важна роля в производството и регулирането нивата на себум. Недостатъчното количество на витамина може да увеличи нивото на себум, което да направи косата твърде мазна.