Настана студът и последствията върху косата вече са налице. През студените месеци тя се нуждае от повишено внимание и по-специфични грижи, за да запази естествената си влажност, блясък и здравина, подложени на изпитание от студа и вятъра.

 

Едно от първите видими поражения върху косата в този период е загубата на блясъка и изсушаването и краищата й. Хората, които носят шапка, се сблъскват с допълнителен проблем, провокиран от статичното електричество, спластяването, бухването и трудното контролиране на косата, особено когато е пресушена.


 

Няколко прости правила може да помогнат на всеки да се справи по-лесно с тези проблеми с косата, типични за зимата.

 

Загубата на естествения блясък и пресушаването на косата са провокирани от продължителното пребиваване в помещения с претоплен и сух въздух. Той изсмуква влагата от всеки косъм и нарушава целостта на космения кутикул. Проблемът може да се реши с употребата на качествен балсам за коса или с добавяне на няколко капки етерично масло към шампоана, което да омекоти косъма, да възстанови гладкостта му и да предпази от допълнителна загуба на вода.

 

Пресушаването на косата се засилва и от честата употреба на сешоар. Макар и по-кратък, неговият ефект е дори по-лош от този на сухия въздух, защото прегряването на косата уврежда и основата на косъма в зоната на фоликула. Така негативният ефект от само временен става дълготраен, защото състоянието на косъма се влошава още от основата.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Статичното електричество, каращо косата да се разпростира във всички посоки и да е почти неподлежаща на контрол, е може би най-сериозният и създаващ грижи естетически проблем през зимата. Наред с пресушаването на косата, причина за появата му са и носенето на шапка и търкането на косата в специфичните материи на зимните дрехи. За постигане на по-добър контрол върху нея също е препоръчителна употребата на хидратиращи продукти. Добре е те да действат както локално на косъма, така и на кожата на главата и скалпа, защото нейното неконтролирано пресушаване ще забави секрецията на себум и ще доведе до поява на пърхот.

 

Въпрос на личен избор е подборът на козметични продукти, които обаче трябва да подсигуряват посочените ефекти за максимално редуциране влиянието на зимното време върху косата.