Грижата за предразположената към акне кожа изисква известно допълнително внимание – четене на етикетите за състава на козметиката, за да се използват продукти, които няма да запушат порите или да влошат акнето. 

 

Почистване на кожата


Препоръчва се употребата на почистващи продукти, специално създадени за кожа с акне.

 

Продуктите, които помагат за изчистване на акнето, съдържат салицилова киселина или бензоил пероксид.

 

Важно е кожата да се почиства с нежни движения, за да не се влоши акнето или да доведе до белези.

 

Употребата на хавлиена кърпа или други тъкани може да доведе до влошаване на акнето.

 

Хидратация на кожата

В действителност хидратиращите кремове са съществена част от рутинната грижа за кожата с акне.

 

Лечението на акне, което е препоръчано от специалист може да съдържа изсушаващи съставки като бензоил пероксид, който може да изтегли влагата от кожата и да я направи да изглежда зачервена и раздразнена.

 

Добрият хидратиращ продукт ще задържи водата в кожата и ще ви помогне да се избегне неприятното изсушаване и лющене.

 

Важно е да се използват леки овлажнители без мазнини, обозначени като „некомедоногенни“ – това означава, че няма да причинят запушване на порите.

 

Важно е да съдържат съставки като глицерин и хиалуронова киселина, които задържат влагата в кожата.

 

Препоръчва се да се избягват тежки, мазни продукти, които съдържат съставки, предизвикващи акне и поява на пъпки, като какаово масло, минерално масло или охлаждащи кремове.

 

Ексфолиране и маски за лице

Маските за лице и ексфолиантите имат много малък ефект за подобряване на акнето.

 

Нежен, неабразивен почистващ препарат, който е създаден за конкретния тип кожа - мазна, суха или комбинирана, ще направи много повече, за да запази лицето от поява на акне.

 

Бръснене без акне

Бръсненето може да бъде както плюс, така и минус за кожата на мъжа, ако има акне.

 

Плюсът е, че бръсненето всеки ден действа като естествен ексфолиант, отваряйки порите, така че излишният себум да не се натрупва.

 

При бръснене по грешен начин или употреба на грешни продукти може да се влоши допълнително акнето

 

Препоръчва се употребата на недразнещ и подхранващ гел за бръснене или пяна за бръснене, съдържаща бензоил пероксид или локален антибиотик, предназначен за пациенти с акне.

 

Важно е бръсненето да става в посока надолу, по посока на растежа на космените фоликули, за да се предотврати дразнене.

 

След бръснене не се препоръчва употребата на лосиони, съдържащи алкохол.

 

Вместо това е по-добре да се използва овлажнител, който не съдържа мазнини или антибиотичен лосион или гел, изписван с рецепта.

Грим и акне

В някои случаи гримът може да е много подходящ за прикриване на пъпките от акне, но понякога може и да подчертае пъпките, ако се използва грешен вид коректор или ако се нанася твърде плътно.

 

Зачервяването и лющенето, които много лечения за акне оставят след себе си, могат да изглеждат още по-зле, когато са покрити с плътен грим.

 

Важно е всички компоненти на грима, от основа за грим до сенки за очи, да не съдържат мазнини, да са некомедогенни, хипоалергенни и недразнещи. 

 

Козметиката на минерална основа съдържа добавени съставки като силициев диоксид, титанов диоксид и цинков оксид, които абсорбират себума и прикриват зачервяването, без да дразнят кожата и да водят до появата на пъпки.

 

Друга съставка, която е важна, е диметиконът, който също прикрива зачервяванията, като същевременно изглажда неравностите по кожата.

 

Слънцезащита

Противно на общоприетото схващане слънцезащитният крем не причинява акне.

 

Докато зачервената, изгорена от слънцето кожа може временно да скрие акнето, то изгарянето на кожата твърде често довежда до появата на линии и бръчки по кожата и увеличава риска от рак на кожата. 

 

Препоръчва се да се използва широкоспектърен слънцезащитен крем със слънцезащитен фактор най-малко 30 и физически блокер като цинков оксид от поне 6%, за да се предпази кожата както от UVA, така и от UVB светлина.

 

Слънцезащитен крем на водна основа или лек течен гел или спрей е най-подходящ за кожа, склонна към акне.

 

Важно е да се внимава за съдържанието на химикали като PABA и бензофенон, които могат да раздразнят чувствителната кожа.

 

Референции:

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/acne-skin-care-makeup