Назолабиалните гънки са дълбоките линии, които започват от основата на носа и се простират до ъглите на устата.

 

Какво ги причинява?


 

Стареенето, увреждането на кожата от слънцето и пушенето са най-честата причина за поява на назолабиалните бръчки. Слънчевите ултравиолетови лъчи разграждат колагеновите и еластинови влакна в кожата, които я поддържат гладка и стегната. Пушенето също разгражда тези влакна. Отпускането на кожата и естественото намаляване на колагена с възрастта също прави назолабиалните бръчки по-видими.

 

Значителното наддаване или загуба на тегло също може да допринесе за това. Отслабването може да доведе до по-отпусната кожа, особено в областта на лицето и шията. Наддаването на тегло от своя страна прави бузите по-плътни, което подчертава бръчките около устните.

 

Спането на една страна може да направи едната или двете назолабиални гънки по-дълбоки, но не е нужно да спите по гръб, за да се предпазите от тях. Добрият сън е еднакво важен, както за цялостното здраве, така и за добрия вид на кожата.

 

Как да се предпазим?

 

Добрата слънцезащита и непушенето са ключови за по-младежкия вид на кожата. Важно е да се използват слънцезащитни продукти, дори когато се шофира или се работи до прозорец.

 

Овлажняващите продукти за кожа също могат да помогнат за намаляване на бръчките, най-вече тези, които съдържат антиоксиданти като витамин С. Продуктите с ретинол могат да стимулират производството на кожни клетки, но изсушават кожата и я правят по-податлива на увреждане от слънцето. Затова използвайте продукти за слънцезащита и овлажняване на кожата, в случай, че използвате ретиноли.

 

Етерични масла

 

Етеричните масла са друго средство за намаляване на бръчките. Проучване, публикувано в BMC Complementary and Alternative Medicine, посочва деветте растения с най-силни антиоксидантни свойства и потенциал за производство на кожен колаген и еластин. Това са бял чай, мехурчесто водорасло, еньовче (лепка), роза, зелен чай, водна роза, ангелика, анасон и нар.

 

Когато използвате етерични масла, не забравяйте да ги разредете с базово масло, като зехтин или бадемово масло. Тествайте ги върху малък участък от кожата си, за да сте сигурни, че нямате алергична реакция.

 

Източници:

https://bmccomplementalternmed.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-9-27

https://www.healthline.com/health/nasolabial-fold

https://www.healthline.com/health/smile-lines#prevention