Вероятно повечето дами имат вкъщи поне един чифт обувки, които обожават. Проблемът обаче е, че краката им не са на това мнение. Независимо дали те са отворени или на висок ток, проблемните обувки могат да доведат до увреждане на нерви, изкривяване на пръстите на краката или мазоли. Ето обувките, които следва да избягвате.
 

Джапанки и чехли

Според някои специалисти те са най-лошият избор, но също така и най-популярният. Много жени носят чехли като ежедневни обувки. Проблемът е, че те не защитават крака и той може да се нарани много по-лесно. 
 
Трябва да имате предвид, че джапанките и чехлите не са създадени за футбол, волейбол, тичане, скачане и всеки друг спорт, в който трябва да се движите активно. 
 
Какви са проблемните, свързани с неправилното им носене? Към списъка спадат навехнати глезени, счупване на пръсти на крака, хронични проблеми като плантарен фасциит и тендинит, поради липсата на подкрепа.
 
Специалистите съветват, освен в случаите, когато сте на плажа, да носите сандали. Избирайте такива, които имат каишка зад петата и придържат крака за самата обувка. 
 

Високите токове

Колкото по-висок е токът, толкова в по-неправилна позиция се намира кракът. Но колко високо е твърде високо?
 
Експертите обясняват, че всяка обувка, която е по-висока от 5 см води до проблем. Когато кракът е на висок ток, ахилесовото сухожилие се скъсява. Ако често носите високи обувки, може да доведе до тендинит на Ахилесовото сухожилие. 
NEWS_MORE_BOX
 
Високите токове също така водят до прекомерно напрежение върху възглавничката на ходилото. Това може да доведе до поява на остра болка в областта, която да стане хронична. Напрежението може да причини и изкривяване. Възможно е дори да се промени и походката и да се засегнат коленете, гърбът, бедрата. 
 
Решението е да не се прекалява с носенето на твърде високи обувки. Те трябва да бъдат запазени само за специални случаи, съветват експерти.