Дори и най-полезната храна може да се превърне в проблем, ако прекаляваме с нея. Например богатите на антиоксидантни червени плодове (ягоди, череши), които тялото толкова обича, могат да причинят обриви, дразнения и неприятен сърбеж.


Така че балансът за кожата е ключов – и по отношение на грижата с различни продукти, и когато говорим за храната, която консумираме всеки ден. Известно е, че някои продукти влияят зле на състоянието на епидермиса, без значение от погълнатите количества. В съчетание с други вредни външни фактори, те могат да причинят акне, дразнене и дори да влошат вече появилите се малки бръчки.

 


Захар

Захарта, особено рафинирана и в големи количества, е вредна за цялото тяло. Но тя нанася и значителни щети на кожата. Ако поглъщаме много захар всеки ден, то тялото няма да може да усвои витамини от група В, които заслужено се наричат витамини за красота. Те са полезни не само за кожата, ноктите, косата, но и за стабилното функциониране на нервната система.


Сладкишите пречат и на усвояването на калций и магнезий. А липсата им се свързва с нервност и хронична умора. Не на последно място, захарта в големи количества унищожава колагена - протеина, отговорен за еластичността и външния вид на кожата.

 

Мляко

Споровете за ползите и опасностите от млякото и млечните продукти не отшумяват. От една страна, млякото съдържа много калций, който е необходим за костите и добрата функция на сърцето, но от друга - не всички хора са в състояние да абсорбират лактозата - млечни захари. 


Млякото съдържа голям брой различни хормони, често анаболични, като тези, използвани в добавките от фитнесманиаците и културистите за растеж на мускулите. Лактозата също стимулира синтеза на инсулин и този хормон засилва ефекта на стероидите върху кожата.


Ето защо консумацията на мляко, може да причини акне по лицето. Млякото способства процеса на повишено образуване на себум, който запушва порите и се образува акне. Така, че тук баланса е изключително важен.

 

Сол

Голямо количество солена храна влияе върху състоянието на кожата, особено върху кожата около очите. Солта допринася за образуването на отоци и торбички под очите, освен това забавя усвояването на хранителни вещества и витамини.


Затова трябва да опитаме да спазваме препоръчителните 5 грама сол на ден.

 

Алкохол

Алкохолните напитки предизвикват силна дехидратация на кожата. А това води до сухота, изтъняване и появата на бръчки. В допълнение, алкохолът премахва необходимия витамин А от кожата и пречи на усвояването на витамини от група В, калций и магнезий.

 

Хлебни изделия

Бялото брашно съдържа глутен, който не се препоръчва на хората с чувствителна кожа. Този растителен протеин уврежда лигавицата на тънките черва, което причинява възпаления, храносмилателни разстройства и по-трудно усвояване на полезни вещества.


Глутенът се намира в пшеницата, ръжта, овеса и ечемика и понякога води до обриви, дразнене и дехидратация на нежната кожа.

 

Кафе

Друг продукт, който насърчава дехидратацията на кожата. Кафето съдържа хормона кортизол, който стимулира мастните жлези и може да причини възпаление като това при акнето. Освен това, под въздействието на голямо количество кафе, кожата остарява по-бързо, тъй като в нея се намалява производството на колаген.

 

Мазнини

Не всички мазнини са еднакво полезни или вредни. Рибните и растителните масла съдържат омега-3 мастни киселини, които помагат за овлажняване на кожата и предотвратяват образуването на бръчки. Но транс мазнините могат да причинят дразнене, подуване, акне и други кожни проблеми. Така че не се препоръчва консумацията на тлъсти колбаси, пушени меса, хомогенизирани масла и др.