Храната е гориво, а за да функционира добре човешкото тяло се нуждае от  качествено такова.  Нутрициологията е една от най-скоростно развиващите се науки през последните години, а приложенията за изчисляване на калорийния прием стават все по-търсени. Изобщо култът към по-балансирано хранене, към здравословен начин на живот и дълголетие набират сериозна популярност днес. Всички знаем, че как изглеждаме, колко сме здрави и как се чувстваме са отражение на нашия лайфстайл. Но мнозина подценяват ролята на храната, която приемаме, за състоянието на кожата ни, за преждевременното остаряване, за появата и обострянето  на някои кожни заболявания. Мит ли е, че жените, които прекаляват с шоколада, по-често виждат в огледалото пъпки и дали червеното вино наистина може да влоши розацеята? Изобщо кои храни правят кожата млада, здрава и сияйна и кои лоши  навици са в основата на по-бързото остаряване на лицето? 


Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и играе ролята на защитна бариера от вредностите на външната среда. Всички органи остаряват и кожата далеч не прави изключение от това правило. В основата на това е комбинация от фактори – вътрешни (генотип, метаболизъм, хормонални промени ) и външни (UV-радиация, химикали, прием на микро и макронутриенти). Кои обаче са ключовите виновници за посивялата и повяхнала кожа що се отнася до хранителен режим, прочетете в следващите няколко реда.  


Вода. Тя е основен съставен елемент на всяка клетка на човешкото тяло и приемът ѝ е от фундаментално значение за състоянието на кожата, за поддържането на нейния тургор. Колко точно вода трябва да пием, за да се радваме на кожа, хидратирана както на повърхността, така и в дълбочина? Експертите препоръчват поне 2 литра на ден както и да се избягват газирани напитки и такива с добавени подсладители. За сметка на това в позволения списък на челна позиция са чайовете, например зеленият чай, който освен средство на набавяне на вода, е и страхотен източник на антиоксиданти. Рибата и морската храна като цяло са един добър източник на протеини, а те са основата за производството на колаген и еластин – именно това са фибринозните нишки, на които се дължи плътността и еластичността на кожата. Също така те съдържат Омега-3 мастни киселини, които потискат възпалителните процеси и синтеза на техните медиатори. 


Червените и оранжевите плодове и зеленчуци дължат ярките си цветове  на т.нар. каротиди – внесени отвън багрила, които са свързани с продукцията и нивата  на витамин А, който от своя страна е медиатор на клетъчната репродукция в кожата. Освен него те съдържат още и витамин Ц , който пък е най-мощният антиоксидант и оръжие срещу свободните радикали, които нанасят щети върху кожата и причиняват преждевременното ѝ остаряване. Изобщо, що се отнася до „добри“ и „лоши“ храни, оказващи влияние върху кожата ни, така познатата фраза „Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен“ важи в пълна сила тук. 


Ето и няколко лесни трика за по-бързо постигане на така завидната бляскава, млада и най-вече здрава кожа:


На първо място заменете белия хляб с пълнозърнест. Белият хляб, пастата и някои тестени изделия съдържат рафинирани въглехидрати, които  имат висок гликемичен индекс и бързо покачват кръвната захар, което води до възпалителни процеси и повишена продукция на андрогенни хормони. Те от своя страна стимулират продукцията на себум и по този начин правят кожата по-податлива към появата на акне.


Второ – млечните продукти в големи количества, както и какаовите изделия, могат да влошат заболяванията, ангажиращи космено-мастния фоликул, каквото е акнето. Според проучвания от 2018 година, суроватъчният протеин в някои млечни продукти е главният виновник за това, а причината е, че стимулира продукцията на инсулиноподобни растежни фактори. 


Бекон, млени меса, колбаси – изобщо всички местни изделия, които съдържат консерванти като натриев нитрат и големи количества сол, също трябва да бъдат ограничавани. Те от своя страна нарушават структурата на колагена и еластина, а също така причиняват епизоди на обостряне при пациенти с атопичен дерматит. Те могат да увеличат риска от някои видове рак на кожата. 


На последно място, но далеч не по степен на важност, трябва да споменем алкохола и тютюнопушенето – за вредите от тях се пише и говори нон стоп, но малцина знаят каква всъщност е тяхната роля що се отнася до кожата. Алкохолът е диуретик – кара тялото да губи течности, а заедно с това и витамини и полезни вещества. т.е. дехидратира го. По този начин действа и върху кожата. Резултатът е посивяване, ранна поява на фини линии, неравномерен тен, тъмни кръгове около очите. От друга страна голяма част от пациентите с розацея се оплакват от влошаване на състоянието си след употребата на някои видове алкохол, като първенци тук са червеното и бялото вино, както и бирата. И говорейки за вредни навици, няма как да не споменем тютюнопушенето. За вредата от цигарите върху здравето е написано много, както и за действието на токсините, които се отделят в процеса на горене върху кожата – нарушават колагеносинтезата и баланса между фибринозните влакна, причинявайки преждевременно остаряване. Възможно решение за тези, които биха продължили с лошия навик, са наличните алтернативни продукти на тютюнопушенето – тези за нагряване, при които липсва процеса на горене и съответно нивото на отделяните токсини е редуцирано значително. Естествено, обаче, пълното въздържание е за предпочитане. 


В общи линии, в основата на това да постигнем здрава и красива кожа, стои борбата със свободните радикали – главните виновници за несъвършенствата по лицето. Най-лесният път е набавянето на достатъчно антиоксиданти, които да намаляват оксидативния стрес. Правилната формула за това е постигането на баланс в хранителния режим и изобщо начина ни на живот, защото нашето тяло е нашият дом и ние трябва да се грижим за него. 

 

д-р Илиана Георгиева


Д-р Илиана Георгиева е лекар по дерматология с богат опит в областта на клиничната и естетичната дерматология. Професионалните ѝ интереси засягат инжекционните процедури и лазерното подмладяване на кожата. В момента работи в естетична клиника Dr. Denkova Dermatology. Занимава се с диагностика и лечение на различни заболявания на кожата. Притежава официална диплома по дерматоскопия от Италия, както и сертификати за работа с енергийно-базирани устройства, също от Италия, поставяне на дермални филъри и ботокс. 
Илиана Георгиева е член на Български лекарски съюз и член на Европейска асоциация по дерматология и венерология – EADV. Има участия в многобройни национални и световни конгреси и семинари в областта на кожните болести.
Висшето си образование завършва в Медицински университет – София. Специализира една година в кожна клиника на УМБАЛ „Александровска“, след което продължава своето професионално израстване в Клиника по дерматология и венерология към Военномедицинска академия – София.