Псориазисът е имунно-медиирано заболяване на кожата, за което голямо значение има генетичната предразположеност. Патогенетичните механизми, които водят до развитие на псориазис, са комплексни и включват взаимодействие между вродения и придобития имунитет. Множество фактори могат да причинят обостряне на псориазиса. Скорошни проучвания са показали, че това е свързано със системно възпаление и повишен риск от сърдечносъдови заболявания. Освен това псориазисът се свързва и с други автоимунни и възпалителни състояния.

 

Установено е, че псориатичните лезии се появяват по-често по зони на кожата, които са били засегнати от различни външни въздействия. Дразненето от ултравиолетовите лъчи води до появата на нови лезии. Повишеното замърсяване на околната среда има ключово значение за влошаване на здравето на кожата. Употребата на множество химикали, както и увреждането от действието на УВ лъчите води до оксидативен стрес в кожата. Счита се, че кадмият е водещ фактор, който е причина за обостряне на псориазиса. Някои проучвания са показали, че излагането на този метал уврежда функцията на имунната система. Наблюдава се доказана връзка между стрептококовите инфекции и развитието на псориазис. При пациенти с рецидивиращи инфекции на сливиците се препоръчва тонзилектомия – отстраняване на сливиците. Това ще подобри качеството им на живот и ще допринесе за по-добър контрол на псориазиса.


 

Тютюнопушенето и консумацията на алкохол също са рискови фактори за развитие на заболяването. По-чести са случаите на псориазис при пушачи. Промените в начина на хранене имат отражение върху състава и здравето на чревния микробиом. Нарушаването на баланса в чревната флора води до промени в цитокиновата секреция, което има значение за възпалителните процеси, протичащи при псориазис. Счита се, че преимущественото включване в диетата на полиненаситени мастни киселини, фолиева киселина, витамин D и антиоксиданти може да има благоприятстващо действие за по-добър контрол на псориазиса. Метаболитният синдром и затлъстяването са други рискови фактори, които често се съчетават с псориазиса.

 

Натрупването на повишени количества мастна тъкан е свързано и с повишено отделяне на някои медиатори от нея, които водят до нискостепенно възпаление. Това допринася за развитие на псориазис. Лептинът е тъканен хормон от мастната тъкан, който влияе на възпалителните процеси и имунния отговор. Високите нива на този хормон потискат диференцирането на имунните клетки, което понижава защитните механизми и благоприятства появата на псориазис.

 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6769762/