Ключов елемент в грижата за кожата е ефективното справяне с бръчките и превенцията на тяхното задълбочаване. Ценни свойства в тази насока имат множество естествени масла, които стимулират производството на колаген, озаряват кожата, потушават възпалението и благоприятстват възстановяването на тъканите. Антиоксидантите имат важно приложение в грижата за кожата. Те предпазват от оксидативен стрес и от вредното действие на множество фактори на средата, които увреждат кожата ежедневно.
 

Ценни антиоксидантни свойства има маслото от розмарин, което предпазва кожата от окислителни увреждания. То благоприятства кръвоснабдяването и понижава възпалението. Маслото от лимон, от своя страна, също е отличен източник на антиоксиданти за кожата, тъй като е богато на витамин С. То осигурява и антибактериална защита на кожата. Тези масла трябва да се нанасят чрез смесването им с масло – носител.
 

Запазването на влагата в кожата и пълноценната хидратация са ключови елементи в грижата за кожата. С напредване на възрастта се наблюдава естествен спад в хидратацията на кожата. Добре подхранената и овлажнена кожа има много по-сияйна визия. Подходящо средство в тази насока са екстрактите от роза. Те благоприятстват възстановяването на кожата и по този начин предотвратяват придобиването на уморен вид. Розовото масло понижава възпалението и позволява да се заличи зачервяването по кожата.
 


Маслото от сандалово дърво също притежава противовъзпалителни свойства, но освен това действа и като естествен овлажнител, тъй като съдържа множество съставки, които хидратират в дълбочина. То може да действа като филър и да намали видимостта на фините бръчки, тъй като осигурява ефективно хидратиране.
 

Маслото от здравец, освен срещу множество инфекции, може да се използва и като естествен овлажнител, който благоприятства възстановяването на кожата и ефективната хидратация при акне. Маслото от лавандула осигурява ефективна защита срещу оксидативен стрес на кожата. Богатото съдържание на антиоксиданти осигурява мощно действие срещу свободните радикали и придава на кожата мекота и свеж вид.
 

Маслата-носители са важна част в грижата за кожата, защото предпазват от дразнене и допринасят за пълноценна хидратация. Маслото от жожоба е отличен овлажнител, който допринася за синтезата на колаген и помага за справяне с възпалението, акнето и белезите. Кайсиевото масло е ценен източник на витамин Е, който е мощен антиоксидант. Освен това, то съдържа и множество полезни мастни киселини, които допринасят за здравето на кожата и проникват в дълбочина. Маслото от витамин Е, от своя страна е отлично средство за видимо подмладяване на кожата. Локалното му приложение допринася за ефективно възстановяване на тъканкте. Маслото от авокадо стимулира производството на колаген, докато бадемовото масло допринася за сияйна визия и справяне с белезите и възпалението по кожата.

 

Референции:

https://www.hindawi.com/journals/ecam/2015/896314/

https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-14-225

https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-017-0487-5

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0163725815002296

https://www.phytojournal.com/archives/2019/vol8issue1/PartQ/7-6-70-996.pdf