Витамин Q10 (убихинон), познат повече като коензим Q10, е уникално вещество, изпълняващо ролята на катализатор на повечето биохимични реакции в човешкия организъм. Смята се, че откриването на функцията на коензим Q10 е едно от най-значимите постижения в биологията, донесло на американските учени, открили биологичната му роля Нобелова награда.

 

 


На молекулярно ниво коензим Q10 изпълнява следните функции:

  • осигурява непрекъснато производство на енергия на клетъчно ниво,
  • отговаря за скоростта и качеството на обменните процеси, както и за регенерацията на всички органи и тъкани,
  • изпълнява функцията на мощен антиоксидант, защитавайки организма от пагубното действие на свободните радикали,
  • осигурява нормалното снабдяване на клетките с кислород като ги предпазва от хипоксия,
  • намалява риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания и подобрява кръвообращението,
  • засилва имунната система.

 


Коензим Q10 нормално се синтезира в черния дроб на човека, както и на всички бозайници и на по-голямата част от гръбначните животни. Веществото се открива и в растенията, но в незначителни количества.

 

 

По своята същност витамин Q10 е мастно разтворим и се резорбира в тънките черва заедно с растителните мазнини и останалите мастноразтворими витамини. Способността на чревната повърхност да резорбира витамина зависи от жлъчната секреция.

 

 


По-голямото количество от коензим Q10, неоходимо на човешкия организъм, се синтезира от черния дроб и по-малка част се набавя от храната.

 

 

Храни, богати на мастно разтворимия витамин, са телешкото, пилешкото месо, ядките, яйцата и някои плодове и зеленчуци.

 

 

Доказано е, че нивата на витамина в организма започват плавно да намаляват след 20-годишна възраст.

 

 

След 30 -35 години нивото на коензима в клетката значително се понижава. След 50-годишна възраст синтезът на веществото от черния дроб намалява, а нивото му в организма рязко спада.

 

 

При понижена секреция от черния дроб, повишаването на съдържанието на коензим Q10 в организма с помощта на хранителен режим, е невъзможно, тъй като съдържанието му в храната е недостатъчно.

 

 

Промяната на нивото на Коензим Q10 в организма е закономерен резултат от процесите на стареене в него. Намаляването му в кръвта води до възникване на различни заболявания. Концентрация под 50% от нормата в организма е недопустима, тъй като води до летален край.

 

 

Хроничните заболявания допълнително намаляват синтеза на Коензим Q10. Недостигът му води до дефицит на енергия на клетъчно ниво, забавяне на всички метаболитни процеси, дистрофия и дегенерация на клетките. На нивото на организма това се проявява с т.нар. възрастови изменения - стареене. 

 

Втора част на материала