Според дерматолозите повечето време у дома от една страна е добре за кожата ни, защото й спестяваме много вредни външни фактори. От друга страна обаче домовете ни са пълни с предмети, които могат да предизвикат кожни раздразнения и алергии.

 

Перилен препаратСпоред водещи американски дерматолози в Ню Йорк, почистващият препарат е домакински продукт, който често стои зад кожни обриви, раздразнения или алергии.


За щастие има начини да се ограничи отрицателно въздействие върху кожата. Първото и най-важно е да следваме указанията на опаковката на продукта, защото поставянето на твърде много почистващ препарат в пералнята може да доведе до дразнене на кожата. Процесът на предозиране увеличава риска молекулите на детергента да попаднат в тъканите. А когато това се случи и влезе в контакт с кожата, може да доведе до обриви.


Другият риск, идващ от почистващия препарат произтича от честото включване на аромати и оцветители в продуктите. За да се сведе до минимум рискът от нежелана реакция, експертите препоръчват препарати без аромати и багрил, които имат по-неутрално pH в сравнение с много от широко предлаганите на пазара препарати. Не лош вариант е да се търсят хипоалергенни продукти.

 

Сапун


Ако често имаме кожни раздразнения, е добре да помислим за това какъв сапун или душ гел използваме в ежедневието си.


Според експертите съставката, която е виновна за това, са сулфатите - почистващите агенти, които премахват мръсотията и създават пяна в шампоаните и сапуна. Но те са свързани с дразнене на кожата. Ароматите са друг възможен дразнител.


Сапуните често се формулират със сулфати и аромати, като първите могат да „съблекат“ кожата и да причинят сухота, докато вторите могат да причинят алергични реакции,категорични са дерматолозите. Затова правилния избор са несапунени почистващи препарати без повърхностно активни вещества или добавки. Тоест нежни формули без аромати или консерванти, които дразнят кожата.

 

Спално бельо


Сатенените чаршафи често се препоръчват от специалисти по грижа за косата, но се оказва, че те могат да бъдат вредни за нашата кожа.


Според дерматолозите чаршафите, на които спим всяка вечер, имат потенциала да раздразнят кожата, особено ако са изработени от синтетични влакна, които са по-груби и могат да доведат до дразнене, загуба на хидратация и възпаление.


Друг потенциален проблем с грижата за кожата, свързан с сатнените чаршафи, е абсорбцията на мръсотия и масло. И въпреки, че сами по себе си чаршафите не могат да предизвикат акне, но пък могат да влошат вече възникнало такова.


За да сведат до минимум рисковете от спалното бельо, експертите препоръчват да се използват чаршафи, изработени от естествени влакна като памук или коприна. Освен това е разумно калъфките да се перат по-често с хипоалергенен перилен препарат.

 

Климатик


В един от най-горещите месеци на годината, избягването на климатика е почти невъзможно. За съжаление, това означава, че възможността за дразнене на кожата се увеличава, тъй като редица проучвания сочат, че климатика може да има отрицателно въздействие върху кожата.


Сухият въздух може да причини сухота по кожата и да наруши външния й, защитен слой.
За да противодействаме на липсата на влажност у дома, причинена от климатика, експертите препоръчват да използваме овлажнител, особено през нощта. Повишаването на влажността всъщност може да помогне за поддържане на кожната бариера хидратирана.


Извън тези източници на кожни раздразнения, ако проблемите остават и се задълбочават, е добре да потърсим съветите на дерматолог.

 

Източник: Independent.co.uk