Ново изследване може да помогне в борбата срещу пърхота, сочат данни, публикувани в Journal of Medicinal Chemistry.

Изследването засяга основния вид гъбички, причинители на лющенето и сърбежа, главните симптоми на пърхота.

Изследователският екип обяснява, че пърхотът включва прекомерно отделяне на мъртви кожни клетки от областта на скалпа. Обикновено при хората, страдащи от пърхот, естественото лющене на мъртвите клетки отнема 2-7 дни, докато при останалите този период е 30 дни.

Дразненето на скалпа се дължи на гъбичките от вид Malassezia globosa, които се явяват и една от причините за появата на пърхот.

Поради този факт, голяма част от медицинската козметика против пърхот съдържа противогъбични агенти.

Изследователите обаче са на мнение, че те не са достатъчно ефикасни и е необходимо откриването и разработването на нови по-силни препарати.

За целта те идентифицират ензим, намиращ се в M. globosa, който играе съществена роля за растежа на гъбичките.

В тази насока и с помощта на различни научни тестове, изследователите откриват, че вкарването на сулфонамиди, в козметичните продукти може да има много по-добра ефективност в предотвратяването растежа на гъбичките.

NEWS_MORE_BOX

 

Сулфонамидите представляват група синтетични противомикробни химиотерапевтици, притежаващи широк противомикробен спектър. Проявяват бактериостатичен механизъм на действие (дори и във високи дози), т.е. потискат размножаването на микроорганизмите.

Учените се надяват, че благодарение на идентифицирането на дадения ензим може да се разработят редица нови козметични продукти и да се подобри лечението на кожния проблем.