Зачервяване, повишена чувствителност, отоци, топлина при допир. Това са само част от симптомите при изгаряне на кожата от слънцето, което често ни се случва през лятото. Ако прекалим с излагането на вредните слънчеви лъчи, кожата ни се бели, става суха и силно пигментирана. 
 
Ако не сме взели мерки и кожата ни е изгоряла, има няколко начина, с които да я успокоим. Това са подходяща козметика за след плаж или природни средства, с които да намажем засегнатите части, които са толкова чувствителни на допир, че ни е трудно да правим резки движения и легнем да спим в определена поза. В някои случаи кожата може да се инфектира и положението да се усложни, затова е хубаво веднага след изгаряне да вземем бързи мерки. 
 
Първото нещо, което трябва да направим след като изгорим на плажа, е да спрем контакта на кожата със слънцето. По-добре е да се приберем от плаж или да седнем под чадъра и си облечем дрехи, които да покрият засегнатите части. Кожата е изгоряла и дехидратирана, което значи, че се нуждаем от повече вода, което ще й помогне да се възстанови по-бързо. 
 
Душът след слънчево изгаряне е препоръчителен. Той обаче не трябва да бъде нито с ледена, нито с много гореща вода, за да не се раздразни кожата допълнително. Най-добре е водата да е хладка и да не ползваме по-силни душгелове или сапуни. Ексфолиантите са изключени. 
 
След баня е добре кожата да стане по-мека и хидратирана. Тук на помощ идват лосионите за след плаж, различни термални води или лосиони за тяло. Мазането с розова вода също успокоява кожата. 

Храни

Всеки знае, че киселото мляко намалява значително топлината от изгорялата кожа и я успокоява. Този бабин лек винаги действа. Много малко хора знаят, че прясното също има подобен ефект. Това с по-нисък процент масленост и хидратира кожата. За целта можем първо да изстудим млякото, после да натопим памучна кърпа с него и да я положим върху изгореното място, например гърба. 
 
Краставиците също вършат чудеса при слънчево изгаряне. Те са богати на вода, която е нужда за хидратацията на кожата. Достатъчно е да настържем една краставица и да прибавим към нея ситно нарязана мента. Можем и да ги пасираме. След като се намажем, ще усетим как топлината и чувствителността на кожата намаляват и тя се успокоява. 
 
Кайсиите са предпочитан плод през лятото. Ако ги имаме в хладилника, можем да пасираме няколко и намажем изгорелите части от тялото. Ефектът се усеща след около 10-15 мин. 
NEWS_MORE_BOX
 
Друг начин да подобрим състоянието на кожата след изгаряне е чрез продукти, които са пълни с естествени антиоксиданти. Чрез тях кожата връща еластичноста и мекотата си. Кокосовото масло например е идеалното средство за мазане след плаж, особено при червена и раздразнена от слънцето кожа. 
 
Екстракт от авокадо омекотява и подхранва изгорялата кожа. То е богато на витамини A, B, D и E, както и много мастни киселини, от които тя се нуждае, за да се възстанови. Можем да вземем едно зряло авокадо и да го намачкаме с вилица, след което да нанесем върху засегнатите части. След около 30 минути кожата ни ще е значително по-добре.