Проучване на група лекари от университетите в Любек и Сан Антонио сочи, че мелатонинът има предпазен ефект по отношение на стареенето на кожата и редица дерматологични заболявания. В подкрепа на своето становище те направили подробни анализи, показващи, че в кожата има не само мелатонинови рецептори, но и продукция на самия хормон. Досега се предполагаше, че мелатонинът се произвежда най-вече нощем в епифизата – малка жлеза, разположена в междинния мозък.
 


Според групата лекари хормонът на съня предпазва кожата от вредното въздействие  на ултравиолетовите лъчи. Мелатонинът упражнява антиоксидантен ефект и потиска апоптозата. Тези твърдения дават основание хормонът на съня  да се използва при лечение на пациенти, пострадали от сериозни слънчеви, термични или химични изгаряния. Мелатонинов крем и дори таблетки могат да се използват като превантивно средство при продължително излагане на слънце, твърдят още учените.
 


Учените са установили също така, че мелатонинът има и мощен антиоксидативен потенциал. Значението на това твърдение е важно, защото той би могъл да потиска растежа на някои типове ракови клетки. Авторите на изследването твърдят, че продължителното лечение с мелатонин успешно повлиява някои упорити форми на витилиго, а също и случаи на йонизиращо увреждане на кожата. Популярно е използването му като предпазно средство срещу посивяването на косата. И още нещо – този хормон има положителен ефект при употреба от пациенти с диабетно стъпало.
Мелатонинът е един от най-обсъжданите в последно време хормони. Според редица автори, освен при регулацията на съня, той играе важна роля и при стареенето на организма, като приеман в таблетна форма постига съществен антиейджинг ефект. Хапчета, съдържащи мелатонин, се използват и за лечение на т.нар jеt-lag промени, настъпващи в организма при презокеанските полети.