Хиалуроновата киселина, означавана накратко и като хиалурон, е основен структурен компонент на кожата. Организмът ни синтезира сам хиалуронова киселина, като поне 50% от нея се натрупва в кожата. Ролята ѝ е свързана с поддържане естествената гладкост и влажност на кожата.
 
С напредване на възрастта количеството хиалурон в кожата прогресивно намалява, успоредно с това на кожните протеини колаген и еластин. Това е причина с хода на годините кожата ни да губи еластичността си, да се отпуска и изсушава. Започват да се появяват бръчки.
 
Ново проучване, публикувано в журнала Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology доказва, че употребата на хиалуронова киселина, перорално или с локално действащи върху кожата продукти, е ефектвино средство за намаляване на бръчките. Позитивният ефект идва от огромния водозадържащ капацитет на хиалуроновата киселина. Тя може да поеме вода в количество няколко пъти по-голямо от нейното.
 
Освен за хидратиране на кожата и изглаждане на бръчките, този ефект на хиалуроновата киселина помага и за поддържане бариерната функция на кожата, която е пряко зависима от поддържането баланса на водата и липидите в епидермиса.
 
Проучването е проведено в Япония и обхваща 60 мъже и жени на възраст между 22 и 59 години. В продължение на 12 седмици те приемали по 120 мг хиалуронова киселина. След този период е извършен триизмерен анализ на кожата им за проследяване на ефекта.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Установено е, че компенсирането загубите на хиалуронова киселина с възрастта чрез допълнителен нейн прием възстановява естествения водно-липиден баланс на кожата, нейната гладкост и еластичност. Ефектът е най-осезаем в зоните, където има формирани бръчки, като дори най-фините от тях, в зоните около очите и устните, видимо се изглаждат. В рамките на 12-седмичен прием на хиалуронова киселина се отчита около 50% намаляване на бръчките по кожата и при двата пола.
 
Заключението на японския научен екип, провел проучването, е, че хиалуроновата киселина може да се използва за дълготрайно поддържане добрия външен вид и здравето на кожата. 
 
Редовният ѝ прием, особено след 30-годишна възраст, може ефективно да опази кожата от негативните фактори на средата, които я пресушават и повишават риска от формиране на бръчки.