В летния сезон, когато искаме да сме най-неотразими, появата на малки несъвършенства като херпеса по устните могат да навредят не само на визията, но и на приятното изкарване на почивката ни.

Херпесът обикновено се активизира през студеното полугодие, но хората, които са носители на вируса могат да се изправят пред проблема и през лятото.

Ултравиолетовите лъчи могат да отключат инфекцията и в най-неподходящия момент, отпочивайки си на плажа с летен коктейл в ръка да усетим „избиването“ на неприятния мехур върху устата.

За да се намали подобен риск, специалисти съветват да не забравяме, че и устната повърхност също трябва да се защитава от вредните ултравиолетови лъчи. В днешно време козметиката е толкова напреднала, че съществуват червила, вазелини и гланцове за устни с UV-защита.

Има и специални слънцезащитни серии, които са насочени специално към протекцията на лицето, в това число и устните.

Консумацията на характерни за летния сезон храни също може да е много ползотворна срещу появата  на херпес. Причината е богатото съдържание на витамини и минерали в плодовете. И не се лишавайте от малко сирене.


Херпесът по устата - наричан още устен херпес, лабиален херпес, стресница, херпес симплекс тип 1 - протича най-често под формата на белезникави мехурчета, които бързо се пукат и превръщат в болезнени язвички по устните, венците, езика, небцето, по вътрешната страна на бузите и носа. Възможно е да се пренесе и на клепачите, където вече носи висок риск от увреждане на зрението. Ето защо при изява на херпес се налага особено внимателна хигиена за предотвратяване несъзнателното разпространение на вирусите. Особено серозна е течността, отделяна от мехурите.

NEWS_MORE_BOX

 


Стресът също може да провокира изявата на херпес. Ето защо е препоръчително да се намали напрежението. Отпуснете се, лято е, ако ви предстои отпуска настройте се положително, ако тя вече е минала, помнете, че идват и други почивни дни. Насладете се на сезона и останете спокойни и красиви.

 

И не забравяйте, ако страдате от този неприятен вирус, на почивка и при пътуване носете със себе си винаги лекарството, което ви помага. Специалистите не случайно обръщат внимание, че херпесният вирус е податлив на терапия в първите 48 часа от изявата му - тогава, когато избиването му по-кожата се усеща като смъдене, мравучкане, отичане, преди образуването на мехурите. Нанасяйте локалният крем тогава точно на 4 часа и ще предотвратите грозната изява на кожния проблем.