Херпесите се образуват при инфекция с херпесния симплекс вирус. Важно е да се знае, че херпесът е изключително заразен. Инфекцията може да се предаде още в самото начало на образуването на нов мехур по кожата до отпадането на коричката от раничката, получила се след спукването му. Особено заразна е течността в мехурите, като следва да се изгради навик те да не се докосват с ръце, тъй като последством тях вирусите могат да попаднат на контактни повърхности и да инфектират друг. Освен това при докосване и разчестване е много вероятно инфекцията да се разнесе на други части на тялото. Херпесът е особено опасен при попадане в очите. Хората с херпес трябва да бъдат и изключително внимателни при контактите си с бременни жени и бебета. Първичната инфекция има фатален характер при новородените.
 
Два са основните херпес симплекс вируси:
 
  • херпес симплекс тип 1, който се изявява най-вече по устните, но може да порази и лигавицата на носа, очите, горната половина на тялото.
  • херпес симплекс тип 2 - неговата типична изява е по гениталиите, но може да има кожна изява на седалището, корема, бедрата.
 
Херпесният вирус се предава при контакт със заразена кожа: допир, търкане, целувка, полов контакт...
 
Остава в организма завинаги и може да се активира отново в по-късен етап от живота. Веднъж заразен човек не може да се излекува, инфекцията е доживотна.
 
Няма лечение, което да унищожи вируса. Рецидив обикновено се получава при спад на имунитета, стрес, друго заболяване, друга тежка инфекция, хормонални промени, включително при менструация или/и овулация, излагане на слънце.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Лечението на херпеса успешно се извършва с локални средства. Приемът на таблетки се изписва само при определени условия - когато е известен срокът на първичната инфекция, до 72 часа от заразяването и при потиснат имунитет, за да се овладее инфекцията.
 
За да се намалят рецидивите е препоръчително да се поддържа имунитетът силен. За тази цел трябва да се съобрази хранителния режим, като се наблегне на хранене, богато на лизин, както и да се осигурява достатъчно почивка и умерено движение на чист въздух. Не е излишно овладяване на техники против стрес и грижа за емоционалното състояние.